Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Koncerty, filmy, talkshow i Meat Design. Ostravica láká na listopadové kulturní akce

Koncerty, filmy, talkshow i Meat Design. Ostravica láká na listopadové kulturní akce

25.10.2024 08:20 Atd. » Zaostřeno

Komentovaná prohlídka, talkshow, koncerty, přehlídka designu i filmů. To je ve zkratce program, který v listopadu nabídne Boutique Business Inkubátor Ostravica (BBiO). Interiéry bývalé Ostravice-Textilie se finišují pro budoucí rezidenty a než se v nich zabydlí, do konce roku dům pojme také velké akce jako Ostrava Kamera Oko nebo Meat Design Ostrava.

Zvětšit obrázek

Ostravica se znovu zabydluje a ožívá.
Foto: BBiO

S budoucími nájemci jsou aktuálně uzavírány smlouvy a prostory se připravují pro jejich nastěhování. Ostrý provoz BBiO naběhne po novém roce, v nadcházejících týdnech se proto veřejnost může podívat i do pater, která jsou vyhrazena rezidentům. S pořádáním veřejných kulturních a společenských akcí, byť v režimu přizpůsobeném režimu nájemců, však BBiO počítá i do budoucna. „V naší dramaturgii mají místo komerční akce, stejně tak ale dáváme prostor mladým tvůrcům, kteří se u nás mohou prezentovat a zároveň tím získávat propojení se světem byznysu. Zvláštní pozornost pak věnujeme podpoře kreativních průmyslů, i proto jsme se stali partnery akcí Ostrava Kamera Oko a Meat Design Ostrava,“ uvedl vedoucí projektu BBiO Daniel Zeman.

Lidé se mohou do Ostravice podívat v neděli 3. listopadu, kdy proběhne „dvojakce“ sestávající z komentované prohlídky a koncertu, pořádaného v rámci 50. ročníku festivalu Hudební současnost. Opravené prostory Ostravice si návštěvníci projdou s autorem návrhu Martinem Náhlovským ze studia Master Design. Na prohlídku, která začne v 16 hodin, pak od 17 hodin navazuje koncert Different But 2gether v podání Modern Tria Ostrava. Posluchači uslyší světové premiéry skladeb Kateřiny Slaběňákové Ostravakizace, Mateusze Ryczka Together nebo Petry Šuško Plots (Zápletky). Vystoupení ozvláštní živá elektronika, která je běžnou součástí koncertů soudobé hudby.

Ve středu 6. listopadu pak BBiO uvede talkshow Michaelův mashup novináře Michaela Rozsypala, jehož hosty budou populární tanečník Zdeněk Chlopčík a seriálová herečka a influencerka Anna Jiřina Daňhelová, která baví internet vtipnými videi a na Instagramu ji sleduje přes 120 tisíc lidí.

Mezi další akce patří 16. ročník mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko (OKO). V Ostravici bude fungovat akreditační centrum a ve dnech 15. a 16. listopadu zde proběhnou vybrané projekce. V předvečer 35. výročí sametové revoluce to bude speciální uvedení dokumentárního filmu Kláry Tasovské Ještě nejsem, kým chci být (2024) o životě fotografky Libuše Jarcovjákové, která se projekce také zúčastní. Snímek poskládaný z tisíců analogových fotografií Jarcovjákové a jejích deníkových zápisků měl premiéru letos v únoru na MFF Berlinale, kde sklidil výrazný divácký úspěch. K výročí navíc OKO chystá setkání pamětníků, výstavu archivních fotografií a projekci dokumentu Infarkt ocelového srdce (1990).

V rámci filmového festivalu se v Ostravici – v prostorách podzemního klubu – odehrají v pátek i sobotu audiovizuální večery Lights of Sound. V někdejší prodejně obuvi, která se po rekonstrukci Ostravice-Textilie stala stylovým klubem se silnou industriální atmosférou, vystoupí například brazilský DJ Anderson do Paraiso, brněnský hudebník Sxilence, pražská producentka a držitelka ceny Vinyla Ursula Sereghy, umělkyně Markéta Kubíčková alias Lila Tesla, íránsko-rakouská skladatelka Rojin Sharafi a další.

Ostravica také bude hostit 9. ročník festivalu Meat Design Ostrava, který od 22. do 24. listopadu představí výrazná jména českého i zahraničního designu a umění, například Studio LLEV, značku Qubus, architektku Helenu Dařbujánovou, fotografa Tomáše Třeštíka nebo umělkyni Veroniku Velčovskou. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky špičkové tvorby nábytku či nové trendy v módě, špercích nebo hračkách. Součástí festivalu budou rovněž workshopy i bohatý přednáškový program včetně prezentace architektonického studia Master Design, které navrhovalo novou podobu Ostravice.

Sobota 30. listopadu pak bude patřit mezinárodní pěvecké soutěži The Luděk Golat Singing Competition, která vyvrcholí galakoncertem v prostorách atria s ikonickým dřevěným schodištěm. Finalisté soutěže zazpívají světoznámé árie za doprovodu komorního orchestru Let’s Sing pod taktovkou italského dirigenta Corrada Valva. Mezinárodní porota složená z renomovaných odborníků vybere tři vítěze, kteří získají stipendium 1000 eur. Finálovému koncertu mladých talentů předchází intenzivní třídenní workshop s italskými lektory Ambrou Sorrentino a Paolem de Napolim. Workshopy se budou věnovat jak technikám zpěvu, tak kariérnímu poradenství a proběhnou na Fakultě umění Ostravské univerzity.

Zdroj: tisková zpráva BBiO

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.