Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Národní symfonický orchestr z Tchaj-wanu přijede do Ostravy. Spolu s ním věhlasný houslista Yu-Chien Tseng

Národní symfonický orchestr z Tchaj-wanu přijede do Ostravy. Spolu s ním věhlasný houslista Yu-Chien Tseng

22.10.2024 12:06 Hudba » Zaostřeno

Národní symfonický orchestr Taiwan z Tchaj-wanu přijede poprvé ve své historii do České republiky. V rámci evropské koncertní šňůry s názvem Turné přátelství zavítá prestižní tchajwanské těleso do Telče a do Ostravy, kde v pondělí 4. listopadu zahraje zcela výjimečný koncert. Jeho pořadatelem je Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který tímto koncertem završí mimořádně úspěšný rok 2024.

Zvětšit obrázek

Houslista Yu-Chien Tseng.
Foto: yuchientseng

V Koncertním sále Fakulty umění Ostravské univerzity přednese orchestr 4. listopadu od 19 hodin program nazvaný Ozvěny Taiwanu. Sólistou večera bude nejlepší současný tchajwanský houslista, napříč světem oceňovaný Yu-Chien Tseng. „Je laureátem světových houslových soutěží, například soutěže královny Alžběty v Bruselu, soutěže P. I. Čajkovského v Moskvě nebo Sarasateho soutěže ve Španělsku. Tyto úspěchy odstartovaly jeho mezinárodní kariéru, ve které nechybí hostování s předními evropskými a americkými orchestry,“ upozornil Jaromír Javůrek, ředitel Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka.

O kvalitách interpreta podle Javůrka svědčí mimo jiné i fakt, že je Yu-Chien Tseng pozván k vystoupení s Českou filharmonií, které se ale odehraje nezávisle na evropském turné a české premiéře Národního symfonického orchestru Taiwan.

S domovským orchestrem se houslista představí v ČR exkluzívně na už zmíněném ostravském koncertě jako interpret vrcholného evropského baroka. Přednese sólový part ve slavném a populárním díle Antonia Vivaldiho Čtvero ročních dob. Národní symfonický orchestr z Tchaj-wanu v moravskoslezské metropoli vystoupí ve svém smyčcovém obsazení a uvede také skladby tchajwanských autorů a úpravy tchajwanských lidových písní.

Národní symfonický orchestr Taiwan byl založen v roce 1945 a je nejstarším symfonickým orchestrem na Tchaj-wanu. V historii rozvoje a popularizace klasické hudby hrál vždy klíčovou roli.

Yu-Chien Tseng se narodil  v Tchaj-peji na Tchaj-wanu a na housle začal hrát v pěti letech. V šesti letech již vystupoval s Tchajpejským symfonickým orchestrem. Ve třinácti letech byl přijat na renomovaný Curtisův institut, kde studoval u profesorky Idy Kavafian, nyní u profesora Aarona Rosanda. Výjimečný houslista už ve svém mladém životě vytvořil celou řadu rekordů a jako nejmladší účastník opakovaně triumfoval na mezinárodních soutěžích. Poté, co v pouhých jedenácti letech získal třetí cenu v juniorské divizi Menuhinovy soutěže, vyhrál v roce 2009 jako nejmladší účastník první cenu Sarasateho soutěže a převzal zvláštní cenu za nejlepší provedení Sarasateho děl ve věku patnácti let. V roce 2011 získal první cenu na Mezinárodní houslové soutěži Isang Yun v Koreji a převzal cenu za nejlepší interpretaci děl Isanga Yuna. V roce 2012 se stal pátým laureátem a získal Cenu publika na Queen Elisabeth Competition v Belgii.

Hrál s orchestry, jako jsou Philadelphia Orchestra, Symfonický orchestr Mariinského divadla, Moskevská filharmonie, Národní symfonický orchestr Belgie, Národní symfonický orchestr Tchaj-wanu, Orquesta Sinfónica de Navarra, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie a další. Rovněž hojně vystupuje na recitálech v USA, Evropě a Asii, kde se těší trvale vysokému uznání.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.