Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Slavní rodáci se vracejí. Multinstrumentalisté Radim Zenkl a Ondra Kozák zahrají v Parníku

Slavní rodáci se vracejí. Multinstrumentalisté Radim Zenkl a Ondra Kozák zahrají v Parníku

21.10.2024 22:10 Hudba » Zaostřeno

Světoví multiinstrumentalisté Radim Zenkl a Ondra Kozák, kteří pocházejí z Moravskoslezského kraje, v rámci svého podzimního českého turné zahrají 24. října od 19 hodin v klubu Parník v Ostravě.

Zvětšit obrázek

Radim Zenkl a Ondra Kozák.
Foto: archiv umělců

Radim Zenkl (mandolína, flétny, didgeridoo, zpěv) a Ondra Kozák (kytara, housle, dobro, baskytara, zpěv) vydali na konci roku 2022 v Česku své první společné CD Eastern Grass, které následně vyšlo i v USA u společnosti Acoustic Disc.

„Spolupráci jsme zahájili před třemi roky. Máme za sebou řadu úspěšných koncertů v ČR, na Slovensku, Německu, Dánsku, Švédsku a Francii, včetně pozvání do USA na nejvýznamnější bluegrassový festival světa IBMA World of Bluegrass,“ prozrazuje Radim Zenkl.

„V Ostravě se posluchači mohou těšit na skladby a písně z naší vlastní tvorby doplněné o bluegrassové, swingové, keltské a world music tradicionály v osobitých aranžmá,“ doplňuje Ondra Kozák a zavzpomíná na Ostravu: „V Ostravě jsem 9 let studoval na VŠB. Takhle dlouho jsem na škole vydržel právě i proto, že jsem se nechtěl vzdát hudby, která se s vysokoškolským životem pojí snadněji než se zaměstnáním. Dva roky jsme tu taky s manželkou bydleli, takže se v Ostravě cítím skoro jako doma a těším se, že na koncertě potkám nějaké bývalé sousedy!“

Také Radim Zenkl rád vzpomíná na Ostravu. „Vyrůstal jsem v Opavě, když mi bylo 12 let, tak jsme se o prázdninách přestěhovali do Ostravy, se kterou se pojí má formativní léta s hudbou. Počátkem školního roku jsem se začal učit na kytaru, o rok později na mandolínu. Na tu jsem hrál v trampské kapele Athabasca. Později jsem slyšel skupinu Koukol, což bylo mé první setkání s bluegrassem, který mě tehdy okouzlil a začal jsem se mu věnovat. V sedmnácti jsem začal hrát ve skupině Rozkol, o rok později jsem s kamarády založil skupinu Tyrkys. V Ostravě jsem zůstal do svých 23 let, potom jsem se přesunul do Spojených států. O čtyři roky později se v Ostravě konal můj první koncert v ČR po emigraci v klubu Atlantik, bylo to hodně emocionální. Dodnes se do Ostravy rád vracím, do Parníku obzvlášť. Naposled jsem tam hrál v roce 2013 společně s Jiřím Stivínem, teď představíme vlastní projekt s Ondrou Kozákem.“

Zdroj: tisková zpráva Simony Lukášové

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.