Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Point of Few přichází s prvním singlem Space Cowboy z nového alba. Videoklip vznikl ve vysoké peci

Point of Few přichází s prvním singlem Space Cowboy z nového alba. Videoklip vznikl ve vysoké peci

19.10.2024 12:01 Hudba » Zaostřeno

Kapela Point of Few, která kombinuje elektronickou hudbu a pop se současným jazzem, vydá 29. listopadu na labelu Bivak Records své druhé album nazvané Peripheral People. Nyní toto instrumentální kvarteto, které se předloni zapsalo na české hudební scéně debutovou deskou Open to Closeness zařazenou do širší nominace na jazzovou Cenu Anděl i do nominace na Cenu Jantar, přichází s prvním singlem Space Cowboy.

Zvětšit obrázek

Point of Few.
Foto: Filip Kalea a Jan Pivoňka

Skladbu i videoklip natočila formace v uchvacujících prostorách běžně nepřístupné vysoké pece v ostravských Dolních Vítkovicích. O mix se postaral londýnský baskytarista a producent Robin Mullarkey, který vystupuje například s Jacobem Collierem, Jordanem Rakeiem, Laurou Mvulou nebo Quincym Jonesem.

Singl Space Cowboy vyšel 18. října na YouTube a jako audio na streamovacích platformách. V polovině listopadu jej pak bude následovat další singl – titulní skladba alba, tentokrát s „neživým“ videoklipem ze stejného prostředí. Album Peripheral People nabídne ještě větší nadžánrovost, výraznější vliv elektroniky a písničkovost.

Název alba Peripheral People poukazuje na lidi žijící na okraji zájmu, vzdáleni od center pozornosti dění. „My sami žijeme a tvoříme na periferii republiky, za kterou je Ostrava často považována. Pro natáčení jsme hledali místo, které v minulosti pulzovalo životem, ale dnes je opuštěné a pomyslně i reálně zanesené prachem. Po dlouhém hledání jsme se obrátili k jedné z dominant Ostravy, Dolní oblasti Vítkovice, která bývala zdrojem bohatství a významu Ostravy jako města,“ říká k volbě neobvyklých prostor pro natáčení kapelník Radim Přidal.

„Do této nezrevitalizované vysoké pece č. 4 je velmi těžké se dostat, není veřejně přístupná, takže jsme si nemohli vyzkoušet předem, jaký bude v tom obrovském prostoru plném železa a plechu zvuk. Měl jsem z toho obavu a byli jsme připraveni na nejhorší, muselo to klapnout na jeden pokus. Akustika prostoru ale byla překvapivě skvělá a bylo ohromně příjemné tam hrát. Mikrofony snímající ambientní zvuk jsou nakonec důležitou součástí výsledného mixu,“ dodává.

Místy až surreálné prostředí pokrouceného železa, které prosvítají paprsky světla, a rozbitého betonu, ze kterého vyrůstá tráva a mech, tak posluchače a diváka společně se skladbou Space Cowboy vezmou na výlet do světa fantazie. To vše je skvěle zachyceno originálními a přitom citlivými kamerami v rukou Filipa Kalety a Jana Pivoňky. Ti jsou také autory fotografií, provázejících klip.

Po husarském kousku z minulého alba, kdy se Pointům podařilo získat na album jako hosta klávesistu z kapely Davida Bowieho, Jasona Lindnera, přicházejí opět s hvězdnou mezinárodní spoluprací – o mix tohoto tracku se postaral londýnský baskytarista a producent Robin Mullarkey, kterého můžete vídat na pódiích s Jacobem Collierem, Jordanem Rakeiem, Laurou Mvulou nebo dokonce Quincy Jonesem. Mix se pak posílal do Amsterdamu, kde ho zmasteroval Darius van Helfteren. V tomto týmu vytvořili opravdu velký zvuk, který bychom spíše čekali u zcela jiného žánru, přitom „tlak“ celé nahrávky je měkce zabalen do nádherného ambientu prostoru vysoké pece.

Ostatně žánrové hranice zde kapela smazává i absencí typického jazzového sóla. Improvizaci ale uslyšíme v mezihře kytary, která se překvapivě vynoří z hiphopového groovu Marka Antoňů za bicími s baskytarou v rukou Vlastimila Škody, které následně utichnou a nechají vyniknout kytaře Radima Přidala. Citlivá interpretace melodií Petrem Smékalem na saxofon podtrhuje emotivnost nahrávky.

Na albu Peripheral People se objeví dva zajímaví hosté. Do jedné ze skladeb nahrál svoje stopy známý elektronický hudebník, producent a DJ Aid Kid, hned ve dvou skladbách uslyšíme americkou zpěvačku žijící v Česku Allison Wheeler Nohavica, přičemž k písni A Random Passerby také napsala text na hudbu Radima Přidala.

Kapela fungující od roku 2019 klade velký důraz na vizuální ztvárnění své hudby, kterou sami její členové často popisují jako soundtracky k zatím neexistujícím filmům. Rok po svém založení se Pointi představili publiku prostřednictvím video EP pěti živých sessions v netradičních prostředích, na které nový klip volně navazuje. K debutovému albu natočili dva videoklipy: jeden hraný, druhý abstraktní, výtvarný, oba velmi nezvyklé.

Zdroj: tisková zpráva kapely

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.