Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadlo Petra Bezruče přivádí na českou scénu současné řecké drama Slepá skvrna

Divadlo Petra Bezruče přivádí na českou scénu současné řecké drama Slepá skvrna

18.10.2024 07:19 Divadlo » Zaostřeno

Divadlo Petra Bezruče zahajuje sezonu 2024/2025 inscenací Slepá skvrna. Česká premiéra současného textu řeckého dramatika Janise Mavritsakise, režírovaná Klárou Voseckou, slibuje novodobou ženskou „hrdinku“, která se najednou ocitne v konfliktu se systémem, v němž žije. Premiéra je připravena na pátek 18. října.

Zvětšit obrázek

Marián Chalán a Magdaléna Holcová v inscenaci Slepá skvrna.
Foto: Martin Špalda

Janis Mavritsakis, narozený v Montrealu a žijící v Řecku, je autorem sedmi divadelních her, z nichž Slepá skvrna byla oceněna prestižní cenou Karolosa Kouna a byla přeložena do devíti jazyků. Hra nabízí nový pohled na evropské duchovno a osobní tragikomedie. „Je to moc dojemné, hluboké a vtipné přihlédnutí k současnosti, kde jsou vztahy mezi lidmi definovány na principu koupě-prodej. Je to svým způsoben černá komedie, která v hyperbole odkrývá fakeové narativy o homo oeconomicus. A někde v pozadí probublává touha po mezilidské empatii a soudržnosti, která vede k úvahám za horizont,“ říká dramaturg Peter Galdík.

Mladá Evropanka Niki si pluje na vlnách svých životních úspěchů. Nečekaně však narazí a čelí osobnímu ztroskotání. Ve společnosti rozdělené na vítěze a poražené se najednou ocitá na druhé straně. Přizná si, že potřebuje pomoc? Jak překlenout dotčenou hrdost a najít nové cesty? Velké změny otevírají oči. Pohleďme jimi za horizont cynismu na rozbouřeném moři osobní tragikomedie. Možná tam čeká naděje. „Hraje se tu o všechno, především o čas. Uvidíme, kdo zvítězí,“ uvádí představitelka Niki Magdaléna Holcová.

V dalších rolích diváci uvidí Kateřinu Krejčí (Žena), Naďu Melkovou (Dívka), Hynka Tajovského (První / Řezník), Josefa Trojana (Druhý / Mistr), Ondřeje Bretta (Bankéř / Zbitý muž), Mariána Chalányho (Prodavač) a Víta Hofmanna (Muž).

Režie se ujme Klára Vosecká, jejíž práce se ostravským divákům představí poprvé. Vosecká se ve své tvorbě zaměřuje na témata jako animalita a násilí ve společnosti. „Chtěla bych, aby diváci měli možnost se na chvíli zastavit a nechat na sebe ty věci působit. Pohybujeme se ve velice racionálním světě a tohle představení odhalí i trochu té potlačené iracionality, která nám v dnešní době, dle mého názoru, schází,“ dodává režisérka. Vosecká objevuje v Mavritsakisově díle odkaz antického dramatu, přičemž se zaměřuje na novodobou ženskou „hrdinku“ a otázky spirituality.

Inscenační tým doplní Markéta Kulhánková (překlad), Peter Galdík (dramaturgie a úprava textu), Anna Šmídová (scéna), Petr Vaněk (kostýmy), Ivan Acher (hudba) a Artem Bakhmutin (multimediální spolupráce). Česká premiéra se uskuteční 18. října 2024 v 18:30 hodin.

Zdroj: tisková zpráva Divadla Petra Bezruče

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.