Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Aneta Langerová oslaví s ostravskou Janáčkovou filharmonií dvě dekády na scéně

Aneta Langerová oslaví s ostravskou Janáčkovou filharmonií dvě dekády na scéně

17.10.2024 10:29 Hudba » Zaostřeno

Ostravskou Janáčkovu filharmonii čeká první ze série crossoverových koncertů Cyklu G v rámci její 71. koncertní sezony. Tímto koncertem bude říjnové vystoupení s jednou z nejznámějších českých zpěvaček, Anetou Langerovou, která slaví 20 let na české hudební scéně. Ostravský koncert se v Multifunkční aule Gong odehraje 21. října od v 18 hodin a je jedním z pěti plánovaných koncertů, kterými její oslavy vyvrcholí.

Zvětšit obrázek

Aneta Langerová během koncertu s Janáčkovou filharmonií v roce 2019,
Foto: Ivan Korč

Spolu s Janáčkovou filharmonií Ostrava a smyčcovým triem tak posluchačům Aneta Langerová přinese průřez svou dvacetiletou tvorbou za doprovodu symfonického orchestru. Vše se odehraje pod vedením skvělé dirigentky Aleny Hron. Zcela vyprodanému koncertu v Ostravě předchází dva brněnské a po něm Janáčkovu filharmonii a Anetu čekají dvě zastávky v Praze, na kterých se připojí také Maranatha Gospel Choir. Na pražské koncerty jsou k dispozici poslední volné vstupenky.

Jedna z nejpopulárnějších zpěvaček tuzemské scény, působící již 20 let, vystavěla svou originální image na autorských písních. Její osobitý hudební styl umocní přibližně padesát filharmoniků, kteří se spolu s její kapelou spojí na jednom pódiu. „Od našeho posledního koncertu s Anetou Langerovou uplynuly dva roky. Každé setkání bylo svým způsobem nezapomenutelné, ale tato, v pořadí již třetí, spolupráce bude opravdu vyvrcholením její dvacetileté tvůrčí práce na hudebním poli a je pro nás ctí být toho součástí,“ říká Jan Žemla, ředitel Janáčkovy filharmonie.

„V orchestrálních texturách se prolínají smyčcové nástroje s žesti a dřevy, tajuplným zvukem harfy nebo velkolepými tympány. Zvuk se dynamicky proměňuje od nejtišších lyrických pasáží až po fortissima orchestrálního tutti. Bude to nejen barvité propojení zvuků dvou různých světů, hráčské schopnosti výjimečných muzikantů, ale nezapomínáme ani na vizuální stránku koncertu. Věřím, že to vše dohromady umocní zážitek, který si posluchači budou z koncertů odnášet,“ přibližuje Aneta Langerová své koncerty.

Všech pět crossoverových koncertů povede česká dirigentka Alena Hron, první žena, jež se stala šéfdirigentkou Jihočeské filharmonie. Ten ostravský se uskuteční v Dolních Vítkovicích, v aule Gong v pondělí 21. října 2024 od 18:00 hodin.

Aneta Langerová je jednou z nejvýraznějších českých zpěvaček, její kariéra začala vítězstvím v prvním ročníku soutěže Česko hledá Superstar, ale brzy se proslavila autorskou tvorbou. Za svých pět vydaných řadových alb získala nespočet hudebních ocenění, včetně Cen Anděl a Českého slavíka.

Aneta Langerová & Janáčkova filharmonie Ostrava
Zázračná písně krajina 20 LET Symfonická:
17. 10. Brno, Mahenovo divadlo
18. 10. Brno, Mahenovo divadlo
21. 10. Ostrava, Gong
23. 10. Praha, Velký sál Lucerna – připojí se i Maranatha Gospel Choir
24. 10. Praha, Velký sál Lucerna – připojí se i Maranatha Gospel Choir

Zdroj: tisková zpráva JFO

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.