Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Strach nám brání vidět krásu, která se odehrává teď a tady, říká Radim Pařízek mladší z kapely July Morning

Strach nám brání vidět krásu, která se odehrává teď a tady, říká Radim Pařízek mladší z kapely July Morning

11.10.2024 20:13 Hudba

O hledání lásky ke světu, o naději, o technokratickém světě ovládaném sociálními sítěmi i o srovnávání, které lidi paralyzuje. Nejen o těchto tématech se rozpovídal baskytarista Radim Pařízek jr. z poměrně nového uskupení July Morning. A právě tato desetičlenná parta vystoupí 12. října v Barráku jako host formace Mucha a 31. října v tomtéž ostravském klubu jako host skupiny Vltava.

Zvětšit obrázek

Kapela July Morning na nedávném univerzitním koncertu v Brně. Radim Pařízek druhý zprava nahoře.
Foto: facebookový profil July Morning

July Morning je docela nové jméno na české hudební scéně. Můžeš na úvod popsat, co vás vedlo k založení kapely?

Kapelu jsme založili na jam sessionech v pár klubech v Brně, kdy nás začala spojovat touha po něčem jiném, novém. Tedy žánrové fúzi se základy v rocku, který jsme tehdy intenzivně poslouchali. Postupně se k tomu přidala alternativa, prvky funku a přibyla dechová sekce. To celé má zdánlivý kabát pop-rocku, na který ve studiu stále přidáváme další žánrové „nášivky“.

Jak moc je název kapely ovlivněn písní July Morning od Uriah Heep?

Název na píseň odkazuje, a to jak na její naději a místy psychedelický nádech, tak na naše kořeny v anglickém rocku. I přes fakt, že naše tvorba obsahuje paletu elektronických zvuků, snažíme se přístupem navrátit k odkazu „hrajících kapel“, mezi které Uriah Heep neodmyslitelně patří.

Co se týká textu, tak tato píseň pojednává o hledání lásky. Jaký typ lásky bychom měli hledat především? Lásku k druhému člověku, lásku k sobě, lásku k přírodě, lásku k planetě Zemi?

Pro nás jde hlavně o hledání lásky ke světu, který si občas nevybírá a staví nás do těžkých situací. Přece je v něm ale více čí méně skrytá krása, která k lásce vybízí.

Kdybychom šli více pod povrch textu, tak se v písni uvádí, že bychom lásku měli hledat v našich srdcích, myslích a duších. Je to podle tebe cesta, která by mohla být obohacující pro každého z nás?

Myslím si, že v našem rychle se vyvíjejícím technokratickém světě ovládaném sociálními sítěmi je to pro zachování zdravého rozumu nevyhnutelné. Aspoň taková je realita, kterou si uvědomuje stále více lidí nejen v mladších generacích.

Zatím jste oficiálně vydali jeden singl, a to píseň Probudí. Jak bys tuto píseň popsal těm, kteří ji dosud neznají? Proč by si ji fanoušek měl poslechnout?

Píseň Probudí byla složena k 25. výročí Radia Čas a má odrážet pozitivní energii a pohodu, která je s tímto rádiem už čtvrt století spojená. Nabádá posluchače, aby se neutápěl ve vnitřním světě, ale prožíval každý moment naplno, nehledě na okolnosti. Pro mě osobně je to ztvárnění dobré naděje.

Co by měla symbolizovat grafika, kterou se prezentujete a lze ji najít například na YouTube kanálu vaší kapely?

Hlavní ideou je kreativní vyobrazení Slunce, na které je v textu hojně odkazováno a je také symbolem právě zmiňované naděje. Souvisí i s názvem kapely, tedy „červencovým ránem“.

V písni se zpívá například „Co hledáš v říši snů? Čeho se bojíš?“ Proč je podle tebe strach často tím elementem, který nám brání jít za svými sny, za svými plány?

Strach nám brání vidět krásu, která se odehrává teď a tady. V dnešní době plné srovnávání nás občas paralyzuje a odvádí nás od plnění našich snů, ale i plnění našich úkolů. Text ukazuje, že strachu, který je neoddělitelnou částí života, je potřeba se postavit čelem a žít, jako by měl každý den být tím posledním. Memento mori.

Dále jsou součástí textu věty: „Podej mi ruku, začne svítat. Je čas žít, čas začít dýchat“ Jak bychom tedy měli žít, aby byl náš život plný světla?

Píseň nabízí řešení právě v prožitku současného momentu, ať už je jeho podstata jakákoliv. Každý moment, i ten nejtěžší, pro nás může být bránou k novému pohledu na svět a vyrovnanému prožívání všech vrcholů, ale i údolí, která na své cestě potkáváme.

V říjnu vystoupí July Morning hned dvakrát v ostravském klubu Barrák na koncertech s Muchou a Vltavou. V čem vidíš největší přínos obou interpretů pro českou hudební scénu?

Spojuje nás uvolněnost a touha vzepřít se některým konvencím. Věřím, že obě kapely přináší jiný úhel pohledu na svět a možnost se od něj v rámci koncertů odpoutat a prožít ho trochu jinak.

Na čem budou postaveny vaše koncerty?

Naším poznávacím znakem je pozitivní a rodinná energie, se kterou všude vystupujeme. Hraní nás naplňuje a víme, že to chceme dělat spolu jako parta přátel, které spojuje jedna vize. Každý koncert je plný energie a snažíme se na něm vytvořit ostrov dobré nálady. Hrajeme vlastní písně, ale vypůjčíme si i jednu skladbu od australské skupiny Lime Cordiale, která nás na naší cestě provází.

Na závěr nemůže chybět jedna otázka týkající se kapely Citron, kde také hraješ. Jaká je v současné době situace ohledně plánovaného alba?

Proběhly drobné neshody v kapele a došlo i na kreativní rozpory, v této době se s členy domlouvám na termínech nahrávání. Jak jsem již zmiňoval, mým cílem je i přes všechny překážky tátovy rozpracované písně dodělat. Lidské překážky jsou značné, ale dělám pro to vše.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.