Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zimní část festivalu Slunovrat nabídne Pavla Šporcla, Dagmar Voňkovou, Karin Lednickou a další umělce

Zimní část festivalu Slunovrat nabídne Pavla Šporcla, Dagmar Voňkovou, Karin Lednickou a další umělce

10.10.2024 07:58 Hudba » Zaostřeno

Zmenšená, ale neméně kvalitní verze letního festivalu Slunovratu – to je listopadová Winter Edition, na které návštěvníky opět čeká hudba mnoha žánrů, debaty s inspirujícími osobnostmi, vernisáže výstav i komentované prohlídky. To vše od čtvrtku 7. do soboty 9. listopadu již tradičně v kulisách historických budov Opavy, mezi nimiž bude poprvé a výjimečně přístupná Švédská kaple ze 14. století. Především hudební část programu slibuje, že se publikum bude moci navzdory přicházející zimě slušně rozpálit.

Zvětšit obrázek

Pavel Šporcl.
Foto: archiv

Zimní edici Slunovratu zahájí v magickém prostředí kostela sv. Václava ve čtvrtek 7. listopadu vernisáž přibližující tvorbu dvou osobností. Tou první je sochař Daniel Klose, kromě řady dalších realizací také autor Křížové cesty u Stanovic a Žirče nedaleko Kuksu. Daniel Klose je rovněž autorem sošky Ceny Slunovratu pro lidi, kteří přinášejí světlo do tmy. Spolu s ním představí své fotografie kreslíř, spisovatel, cestovatel, astronom a český delegát Mezinárodní Asociace pro Temné nebe Petr Horálek, jehož snímky již čtyřicetkrát vyhrály prestižní ocenění Snímek dne NASA.

Pořadatelé Slunovratu se také chystají na podiu poděkovat mnoha vystupujícím skupinám či jednotlivcům, ale i fanouškům z celé republiky, kteří skrze tento festival podpořili nákupem různého úklidového materiálu, vvsoušečů nebo finančně opavské domácnosti vytopené zářijovými povodněmi.

Následující dva dny už budou patřit hudbě, besedám a přednáškám. Velkým tahákem bude určitě energické vystoupení fenomenálního houslisty Pavla Šporcla spolu s cimbálovou kapelou Gipsy Way Ensemble. Neméně strhující zážitek slibuje také americký bluesman Duwayne Burnside, který má na kontě spolupráci s řadou renomovaných muzikantů a nominaci na Grammy či Blues Music Award. Kvalitní přemýšlivý alternativní rock přinese v Klubu Art skupina Duben v Pešti a nezapomenutelné bude určitě i vzácné setkání s velkou osobností českého folku, členkou legendárního seskupení Šafrán Dagmar Andrtovou Voňkovou.

Pod tajemným názvem Krojeny se pak skrývá kytarista Petr Uvira, který ve Švédské kapli nachystal exkluzivně pro publikum Slunovratu premiéru svého sólového projektu na pomezí blues a techna zaštítěného tímto názvem.

Nehudební scéna slibuje besedu s válečnou reportérkou a fotografkou Lenkou Klicperovou a setkání se spisovatelkou Karin Lednickou. Ta pronese ve Slezském zemském muzeu přednášku o historickém bádání a pátrání v archivech, na jehož základě ve svém románu Životice popsala tragické osudy postav z této obce za druhé světové války. Autorka trilogie Šikmý kostel také představí dokumenty, které se jí podařilo během let bádání najít v českých, německých a amerických archivech, přičemž většina z nich nebyla v knize publikována. Traumatickému období našich dějin v době druhé světové války a po ní se bude věnovat i historik Lubomír Hlavenka v přednášce Zdivočelá země, na níž bude hovořit o čtyřech formách teroru v českém pohraničí na příkladu Východních Sudet.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů 

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.