Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravské Divadlo Mír je už také na Dramoxu. K vidění jsou komedie Lakomec a Ráno po tom

Ostravské Divadlo Mír je už také na Dramoxu. K vidění jsou komedie Lakomec a Ráno po tom

8.10.2024 13:28 Divadlo » Zaostřeno

Ostravské Divadlo Mír si od nynějška na video platformě Dramox můžou diváci pustit kolikrát se jim zlíbí, kdekoliv a kdykoliv. Na Dramoxu jsou k vidění rovnou dvě komediální inscenace - Lakomec a ráno po tom. Jde už o čtvrté divadlo, které Dramoxu umožnilo zařazení záznamů svých inscenací. K vidění jsou také některá činoherní představení Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče a Komorní scény Aréna.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Divadla Mír Lakomec.
Foto: Jan Lipovský

„Mír je v České republice naprostý unikát, soukromé divadlo, které jako jedno z mála během a po koroně nabralo nové diváky a jeho úspěch stále stoupá. Mám velkou radost, že divákům nabízíme tuto skvělou scénu,” říká ředitel Dramoxu Martin Zavadil.

V roli Harpagona v komedii Lakomec exceluje Vladimír Polák. Úkol neměl jednoduchý, roli Lakomce si dříve zahrály hvězdy jako Louis de Funès, František Filipovský, Viktor Preiss, Miloš Kopecký, Bolek Polívka, v ostravských divadlech pak Milan Šulc nebo Norbert Lichý. „Když jsem se bavil s nebožtíkem panem Šulcem, který hrál Lakomce dvakrát, mně bylo tenkrát dvacet, tak mi říkal: ‚Vy máte takový zajímavý frňák. Jestli vydržíte u divadla tak dlouho jako já, tak si to možná taky zahrajete.‘ No a stalo se,“ zavzpomínal Polák.

Harpagnon miluje své děti, ale ještě víc svoje peníze. Komu dá nakonec přednost? A jak se rozuzlí čím dál zamotanější vztahy? Eliška (Beáta Hrnčiříková) miluje Valéra (Albert Čuba), její bratr Kleant (Robin Ferro) zase Marianu (Marie Anna Kupcová), jenže tu si vyhlédl i Harpagon… tady bude dusno.

Když se probudíte v cizí posteli

Ke štěstí stačí jedna postel, ale musí být kvalitní! Nahatá komedie Ráno po tom o lásce, sexu a jedné šílené rodině v hlavní roli s Albertem Čubou alias Tomem. Tom se jednou ráno po flámu probudí u jisté slečny a příliš netuší, jak se v oné posteli ocitl. Postupně se seznamuje s její rodinou, především matkou, která už chystá mladému páru vdavky.

Hru současného britského dramatika Petera Quiltera uvedlo Divadlo Mír v české premiéře v roce 2018. Režie se ujal polský režisér Grzegorz Kempinsky, který je ostravskému publiku známý hned ze tří režií v Komorní scéně Aréna. S hercem a principálem Divadla Míru Albertem Čubou si hned padli do oka. Do crazy komedie pak obsadil i skvělou Karolínu Hýskovou jako femme fatale Lucii, Robina Ferra jako jejího lehce bláznivého bratra a Alenu Sasínovou-Polarczyk jako všudypřítomnou matku, kteří spolu s Čubou chrlí jednu hlášku za druhou.

To nejlepší z Ostravy na Dramoxu

Dramox zařazením dvou záznamů z Divadla Mír završuje nabídku toho nejlepšího z ostravské divadelní scény, která už teď čítá přes dvacet skvělých představení. Nechybí samozřejmě centrum kulturního života v Ostravě – Národní divadlo moravskoslezské, které nabízí třeba strhující pojetí osudu Marie Antoinetty, Havlovo Odcházení nebo divadelní verzi Formanovy komedie Hoří, má panenko. Dramox exkluzivně nabízí také bohatý repertoár Divadla Petra Bezruče. Diváci tak mohou zavzpomínat na ostravského barda Norberta Lichého v roli pana Kopfrkingla v inscenaci Spalovač mrtvol nebo jako Lízala v Maryši. Užijí si i hudební komedii Škola základ života nebo moderní inscenaci se sportovním nabojem Transky, body, vteřiny. Komorní scéna Aréna pak zaujme netradičním zpracováním Tří sester s jedinečným Štěpánem Kozubem, který v klasice od Čechova propůjčuje postavě barona Tuzenbacha přihlouplou směšnost, nebo nadčasovou Havlovou hrou Vyrozumění.

Zdroj: tisková zpráva Dramoxu

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.