Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo O Zlomenou závoru, hlavní cenu festivalu Bez hranic, se rozdělily české a polské divadlo

O Zlomenou závoru, hlavní cenu festivalu Bez hranic, se rozdělily české a polské divadlo

7.10.2024 19:33 Divadlo » Zaostřeno

Ze Zlomené závory, hlavní ceny třiatřicátého ročníku Mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic, který vyvrcholil v neděli 6. října v Českém Těšíně a Cieszyně, se radují divadelníci z Česka i Polska. Odborná porota cenu letos přidělila hned dvěma představením.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Žena filmového kritika.
Foto: Darek Dudziak

Porota ve složení Dorota Buchwald, Karel Král a Miron Pukan rozhodla, že cenu získávají představení Žena filmového kritika v podání pražského Divadla Pod Palmovkou a takę představení Zbrodnia i kara / Z powodu zbrodni Rosjan, których nie potrafimy zrozumieć, se kterou přijel Teatr Polski w Podziemiu kooperacja Instytut im. Jerzego Grotowskiego, Wrocławski Teatr Pantomimy im. Henryka Tomaszewskiego.

Podle poroty obě inscenace originálním způsobem realizovaly myšlenku „divadla bez hranic“, překračovaly žánry, druhy a konvence. Využívaly přitom moderní výrazové prostředky a účinně a adekvátně komunikovaly s publikem.

Z inscenace Zbornia i kara. (Foto: Darek Dudziak)

Cenu diváků získávalo opět představení „Zbrodnia i kara/ Z powodu zbrodni Rosjan, których nie potrafimy zrozumieć a také tři představení pro děti: Červená Karkulka / Червона шапочка” (Divadlo Drak), Pędy a Tu TUTU (Teatr Sztuka Ciała).

Vybírat letos mohla porota i diváci z celkem patnácti představení, se kterými se festivalovému publiku představily soubory z Česka, Polska a Maďarska. „Letošní ročník přinesl řadu inscenací, které vyvolaly mezi diváky silné emoce. Jsme za to velmi rádi, protože takové má dobré divadlo být, má nás vyburcovat z letargie, má nás provokovat k hlubokému zamyšlení nad sebou samými a nad světem. Jsme rádi, že naši diváci se nezalekli mnohdy těžkých a hlubokých témat. Na konec by se možná hodila parafráze na Kafkův citát, i proto, že jsme si tohoto velikána připomínali v samostatné tematické sekci festivalu. Divadlo musí být sekerou, která prolomí zamrzlé moře v nás,“ ohodnotila desetidenní přehlídku očima organizátorů, kterými jsou sdružení Člověk na hranicni a Solidarność Polsko-Czesko-Słowacka Cieszyn, organizační ředitelka z české strany Petra Slováček Rypienová.

Zdroj: tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.