Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Pět Cen Thálie pro Ostravu! Získali je Janovičová, Vlček, Schimmerová Procházková, Ranošová a Číhal in memoriam

Pět Cen Thálie pro Ostravu! Získali je Janovičová, Vlček, Schimmerová Procházková, Ranošová a Číhal in memoriam

5.10.2024 21:14 Divadlo

Ceny Thálie za mimořádné jevištní výkony v oblasti divadla se v sobotu večer rozdávaly na slavnostním galavečeru v Národním divadle v Praze. Moravskoslezský kraj měl letos hned pět želízek v ohni, nominace nakonec proměnili Lukáš Vlček a Markéta Schimmerová Procházková v kategorii muzikál. Zvláštní cenu určenou pro činoherce do 33 let věku získala Kamila Janovičová, herečka NDM v Ostravě. Za celoživotní přínos byla oceněna sedmadevadesátiletá ostravská herečka Štěpánka Ranošová a in memoriam byl oceněn zakladatel legendárního Bílého divadla Jan Číhal, který zemřel letos v srpnu.

Zvětšit obrázek

Kamila Jankovičová získala cenu pro nejlepšího činoherce do 33 let věku.
Repro Česká televize

Hned v úvodu večera cenu převzala Kamila Janovičová, členka činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Při přebírání ceny poděkovala kolegům z Jihočeského divadla, kde měla své první angažmá, a kolegům z Ostravy, kde je v angažmá nyní. „Když jsem byla malá, tak jsme s babičkou koukaly na přenosy udílení těchto cen a babička mi říkala, že se moc těší, až si pro tuhle cenu jednou půjdu já. Takže bych chtěla říct: Babi, vyšlo to,“ řekla oceněná herečka.

Dvě ceny pro ostravský muzikál

Ostrava na sobotním galavečera proměnila jak mužskou, tak ženskou nominaci v kategorii muzikál, obě ceny byly uděleny za role v muzikálu Chicago. V mužské kategorii byl oceněn Lukáš Vlček za roli Billyho Flynna. „Mám obrovskou radost, jsem lehce dojatý a chtěl bych vám moc poděkovat. Chtěl bych poděkovat Herecké asociaci za to, že jsem jí tento rok padl do oka, Národnímu divadlu moravskoslezskému, které mi dává obrovské příležitosti, jmenovitě řediteli Jiřímu Nekvasilovi a Gábině Petrákové, režisérce inscenace,“ řekl Vlček při přebírání ceny. „Děkuji také své ženě a své dceři, která už doma nepláče, když táta zpívá,“ řekl.

„Lukáš Vlček bývá obsazován do širokého spektra velmi rozdílných rolí, ale Billy Flynn je postavou, která je mu takřka šitá na míru. Jako švihácký a sebestředný právník dokáže elegantně ovlivňovat veřejné mínění, dokonale ovládá média ve vlastní prospěch a svou pravdu umí vnutit i zarytému nepříteli nebo vězenkyni, která ho chce hodit přes palubu. Lukáš Vlček přesně ztvárnil manipulativní lidský typ, který v této profesi vidí všem do karet. Má charisma na rozdávání, vždy najde potřebné řešení a je zvyklý vítězit. Jeho dechberoucí slovní projev u soudu si nezadá se skutečnými mistry této branže. Hereckou výstižnost Vlček doprovází i spolehlivým a šarmantním pěveckým projevem,“ píše se ve zdůvodnění poroty.

V kategorii muzikál – ženy byla oceněna Markéta Schimmerová Procházková za roli Velmy Kelly v muzikálu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Chicago. Také ona poděkovala režisérce inscenace Gabriele Petrákové a celému týmu ostravského muzikálového souboru i své rodině.

„Vražedkyni Velmu Kelly ztvárnila Markéta Schimmerová Procházková naprosto jedinečným způsobem, který zůstává dlouho v paměti. Její vytrvalý odhodlaný boj o přední místo v hledáčku bulvárních médií má potměšilé i nebezpečné kouzlo. Být celebritou a vražedkyní v jedné osobě není snadná kombinace, ale Schimmerová Procházková ji hraje zcela bezpečně a s rozkoší, bezděčně zvládá ohebné jazzové frázování i taneční rytmus. Velma Kelly v jejím strhujícím podání rozhodně nikdy není „ta druhá“, naopak s houževnatostí a cynismem bojuje až do konce a dává vehementně najevo, že ještě neřekla poslední slovo,“ píše se ve verdiktu poroty.

Nominace měli i Holý, Kavecká a Brückler

Celkem měl Moravskoslezský kraj v letošních Cenách Thálie hned pět užších nominací, které aspirovaly na cenu za mimořádné jevištní výkony minulé sezony. Kromě dvou umělců, kteří cenu získali, byli nominováni také Marek Holý za roli Fagina v muzikálu Národního divadla moravskoslezského Oliver!, Tereza Kavecká za titulní roli v inscenaci opery Leoše Janáčka ve Slezském divadle Opava a Jiří Brückler za roli Voka Vítkovice v ostravské inscenaci Smetanovy opery Čertova stěna.

Ceny za celoživotní mistrovství

Umělci spojení s Moravskoslezským krajem letos získali i dvě ceny za celoživotní mistrovství. V oboru činohry byla oceněna dlouholetá členka ostravského Divadla Petra Bezruče, sedmadevadesátiletá Štěpánka Ranošová. Cenu pro ni přišla převzít její vnučka.

Překvapením pak bylo udělení ceny Janu Číhalovi in memoriam. Zakladatel a dlouholetý principál Bílého divadla zemřel letos 22. srpna a Herecká asociace udělením Ceny Thálie vyjádřila poděkování za jeho zásluhy v oblasti alternativního divadla. Cenu převzal syn oceněného Matěj Číhal.

Ostrava měla i 11 širších nominací

Kromě pěti užších nominacích měl Moravskoslezský kraj v letošních Cenách Thálie i dalších jedenáct nominací širších, které jsou sice bez šanci na získání ceny, přesto jsou považovány za prestižní uznání kvalit nastudovaných rolí. Všechny tzv. širší nominace se týkaly Ostravy. Za muzikál NDM je získali Juraj Čiernik za roli Fagina v inscenací Oliver!, obě představitelky Nancy v tomtéž muzikálu, tedy Andrea Gabrišová a Michaela Horká, a také Kristýna Štarhová za roli Roxie v ostravské inscenaci Chicago.

Širší nominaci v kategorii činohry měli Petr Panzenberger za titulní roli v inscenaci NDM Richard III a Petra Kocmanová za titulní roli v inscenaci NDM Médea. Širší nominaci získala také Lada Bočková za hlavní roli v inscenaci NDM Příhody lišky Bystroušky. Tři širší činoherní nominace pak zamířily do Divadla Petra Bezruče v Ostravě, a to pro Magdalénu Holcovou za titulní roli v inscenaci Marie Stuartovna a pro dvě herečky za role v inscenaci Střípky ženy, a to pro Kateřinu Krejčí a Alexandru Palatínusovou. Nominace získalo také Divadlo loutek Ostrava. Za herecký výkon v pohádkové inscenaci Medvěd, který tam nebyl, byla v kategorii loutkového divadla nominována Lucie Kraftová.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.