Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo ProtimluvFest 2024 bude ve znamení romské, řecké i židovské kultury

ProtimluvFest 2024 bude ve znamení romské, řecké i židovské kultury

3.10.2024 07:39 Obraz & Slovo » Zaostřeno

Básníci a prozaici z Řecka, Bosny, Maďarska, Slovenska, Polska a České republiky vystoupí ve třech dnech na ostravském literárním festivalu ProtimluvFest, který se koná ve dnech 16. až 18. října 2024. První den je věnován romským autorům, druhý řeckým a visegradským autorům a třetí den připomene 1. transport Židů před 85. lety, který proběhl právě z Ostravy, a vystoupí opět autoři, ale i hudebníci ze zemí Visegrádu.

Zvětšit obrázek

Jedním z vystupujících bude i Tomáš Novotný a také sbor Adash.
Foto: Archiv

Akce se uskuteční na pěti místech v Ostravě, například v Domě umění nebo Studiu G, a některé pořady festivalu budou reprízovány v Praze a Frýdku-Místku.

Organizátoři pozvali na festival nakladatelství KHER, které neúnavně vydává díla romských autorek a autorů. Hostem bude taky držitel ceny Magnesia Litera za objev roku Patrik Banga, maďarsky píšící romský básník a prozaik Támás Jonás nebo slovenská kapela O gadžo bašaven se zpěvačkou Júlií Kozákovou, která ve svém podání smazává stereotypy ve vnímání romské hudby.

Polskou linii festivalu zastoupí mimo jiné překladatel a básník Josef Mlejnek, který představí tvorbu básníka Zbigniewa Herberta při příležitosti 100. výročí jeho narození a vydání rozsáhlého výboru v českém překladu s názvem Mám klepátko od nehlídaných zahrad. Bálint Harcos, autor populárních maďarských pohádkových knih, uvede společně s překladatelem Robertem Svobodou překlad své knihy s názvem Pomotaní lupiči, slovenský prozaik a básník Peter Šulej zase knihu v českém překladu nazvanou Fytopaleontologie.

Řecká menšina přišla na Ostravsko v 50. letech a právě o osudech lidí utíkajících ze severu Řecka a jejich potomcích píše ve svém románu Až uvidíš moře Scarlett Wilková, jedna z účinkujících. Organizátoři pozvali výjimečně na festival taky řecké básnířky a básníky, kteří v přátelské konfrontaci s českými autory Kateřinou Rudčenkovou a Simonou Rackovou představí současnou podobu řecké poezie. Vystoupí například aténská básnířka Aristea Papalexandru.

Závěrečný festivalový den připadá na 85. výročí 1. transportu Židů z Ostravy do Niska nad Sanem v Polsku. Význam přísloví že „člověk je to, co je, a ne to, co byl“ připomene hebraista a znalec jidiš Tomáš Novotný na dvou koncertech pěveckého sboru Adash a sólistů Barbory Baranové a Martina Chodúra. Na dobu války zavzpomíná skrze příběhy svých předků například polský spisovatel Maciej Zaremba Bielawski, který na protest proti antisemitismu v Polsku emigroval v roce 1969 do Švédska. Reflexi svého židovství přinese Anna Štičková a devíti osudům židovských obyvatel za doby předválečného, válečného i poválečného Československa se bude věnovat básník a prozaik Miloš Doležal.

Zdroj: tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.