Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zpěvák kapely Discordant Radan Kostovský: Pracujeme na nových skladbách

Zpěvák kapely Discordant Radan Kostovský: Pracujeme na nových skladbách

2.10.2024 12:15 Hudba

Metalová kapela Discordant z Krnova letos v prosinci oslaví dvacet let existence. Na světě je také nový videoklip k písni Heaven, který vyšel v létě. O aktuálním dění i historii této zajímavé kapely jsme si povídali se zpěvákem Radanem Kostovským.

Zvětšit obrázek

Zpěvák kapely Discordant Radan Kostovský.
Foto: Jaromír Bezruč

Hned na úvod taková možná trochu bolestná otázka. Jak jsi přežil povodně? Vím, že právě v Krnově to vypadalo velmi špatně.

Řekl bych, že povodně se více či méně dotkly každého z nás. Vcelku je jedno v jakém rozsahu. Snad mohu zodpovědně za Discordant říci, že naše škody jsou v porovnání s jinými zanedbatelné. Všem přeji brzký návrat do „normálního“ života.

V létě vám vyšel nový velmi povedený videoklip k písní Heaven z vašeho nového alba, které vyšlo v roce 2023. Kdo je autorem toho klipu a kde jste ho natočili?

Autorem skvělého klipu je náš talentovaný bubeník David Najbrt. Už udělal poměrně velkou řádku povedených klipů pro různé kapely. Celý klip jsme natočili v jednom ostravském studiu.

Velmi se mi zamlouvá vaše poslední album. Zdá se mi, že jste dospěli k určité zvukové a technické dokonalosti. A také mi přijde, že vaše tvorba je o něco více melodičtější a propracovanější. Čím to podle tebe je?

Díky za pozitivní hodnocení. Těší nás to. Na zvukové stránce alba pracoval skvělý Martin Roženek (Ador Dorath) z GM Studia v Jablunkově. Podle mě je to vývoj nás jako muzikantů a kapely a navíc je to také ovlivněno personálními změnami v kapele. Jiní lidé mají jiná cítění.

Na novém albu mě také velmi mile překvapilo violoncello, což je v progressivním metalu dost neobvyklý nástroj, který je spíše doménou doom metalu. Nicméně u vás to sedí. Kdo hraje na tento nástroj?

Vzhledem k tomu, že u nás několik let zpět skončil kytarista Kamil, tak nám v kapele chyběla druhá kytara, kterou bravurně nahradila cellistka Vlasta Horáková. Je potřeba zdůraznit, že je to šikovná hráčka, která také hraje na pozoun.

Obálka alba je velmi zajímavá. Hořící socha, nebo člověk? Dlouho jsem přemýšlel, jestli je to fotka, nebo obraz. Kdo je autorem obálky? Můžeš prozradit podrobnosti?

Autorem je náš geniální grafik a tvůrce klipů David Najbrt a musím zdůraznit, že obal je skvělý. Řekl bych, že naprosto dokonale graficky vystihuje lyrickou stránku alba. Nevím, jestli to můžu prozradit, ale tady se nám naprosto dokonale hodila pomoc umělé inteligence.

Díky. Nyní se vrátíme do minulosti. Vznikli jste v roce 2004 a váš první koncert byl hned vánoční a proběhl v krnovském klubu Puma. Existuje ještě tento klub? A jak vzpomínáš na počátky kapely Discordant? Kdo ti tehdy obrazně tzv. hodil lano do kapely? A jak na váš první koncert lidé reagovali?

Klub Puma patřil k raným začátkům krnovského undergroundu a nesmazatelně ze zapsal do srdcí fanoušků dobré hudby. Je to mnoho let, co už klub nefunguje. Nevím, jestli by to viděli ostatní členové kapely stejně, ale podle mých vzpomínek vznikl Discordant původně jako projekt bez větších ambicí, ze kterého postupně vznikla regulérní kapela. Lano mi hodil kytarista Martin Sasák nebo bubeník David Najbrt, nebo oba společně. Koncert byl skvělý, protože v klubu vládla vánoční atmosféra. Ve skutečnosti mě překvapilo, kde jsi přišel k této informaci. Vlastně si nějak speciálně nepamatuji první koncert Discordant. Jen můžu směle říci, že každý koncert je většinou skvělý zážitek, protože je to vlastně oslava toho, co děláme rádi z hloubi našich srdcí, co nás naprosto naplňuje.

Tu informaci o vašem prvním koncertě jsem našel na vašich stránkách na Bandzone. Jak to bylo dál? Vím, že jste vydali několik alb a časem se sestava i změnila. Kde všude jste koncertovali a na které koncerty ty osobně často velmi rád vzpomínáš?

Jak jsem už zmínil, z projektu se stala regulérní kapela se svými vzestupy a pády. Členové různě odcházeli, existence kapely slábla, abychom později opět povstali jako Fénix z popela a pokračovali v tom, co nás činí šťastnými. Je to delší příběh a nemyslím, že by mělo cenu to nějak podrobněji popisovat. Počátkem roku 2024 se k nám připojit baskytarista Jarek Rzepka, díky kterého získal Discordant nejen talentovaného basáka, ale i dalšího schopného skladatele, a tím se stává kapela ještě barevnější. Tady se nám úspěšně daří dávat ještě hlubší význam slovu discordant.

Později do kapely přišel také zpěvák Luděk Pater. Luďka znám z opavské bluesrockové formace Boosta Grande, která vydala jedno album a poté se rozpadla. Část muzikantů přešla do nové rockové kapely Osolto a Luděk vstoupil do kapely Discordant. Jak se ti s ním spolupracuje?

Je skvělé, že zmiňuješ Luďu. Když jsem se už v předchozích otázkách dostal k nově příchozím členům, tak jsem záměrně vynechal druhého vokalistu, abych se později neopakoval. Díky němu kapela získala ještě barevnější a možná více rockovější tvář. Není to záměr, ale přirozený vývoj. Pracujeme také na nových skladbách a rozhodně není řečeno, že nebudou další překvapení. Možná by bylo lepší se Ludi zeptat, jak se mu spolupracuje se mnou. Je skvělé mít v kapele člověka jako je Luďa. Tím jsem vlastně vyjádřil můj úhel pohledu na spolupráci s ním.

Discordant na Sádekfestu. (Foto: Jaromír Bezruč)

Zpět do žhavé současnosti. V sobotu 28. září měl původně proběhnout koncert s kapelou Mean Messiah v krnovském Kofola Music Clubu. Koncert byl bohužel kvůli katastrofálním povodním a jejich následkům zrušen. Chystáte náhradní termín?

Je to škoda, ale jak jsem zmínil v úvodu našeho rozhovoru, povodeň způsobila asi větší škody než pár zrušených koncertů. Je potřeba se dostat z nejhoršího a brzy bude zase chuť a čas i na kulturu, která je důležitou součástí našich životů. Pevně doufám, že koncert někdy v budoucnu proběhne, protože považuji za čest si zahrát společně s Mean Messiah.

Pro mě je Mean Messiah metalovým objevem tohoto roku. A tak mě napadá hned další otázka. Vím o tobě, že v Krnově – Chomýži pořádáš společně s další krnovskou kapelou tartarO:S metalový festival North Eastern Open Air. Tento festival letos oslavil dvanáct let existence. Pozveš tam příští rok i kapelu Mean Messiah?

Díky patří tobě za skvělé otázky a Ostravanu za prostor, který nám umožnil. Co můžu nyní zodpovědně říci, že North Thirteen bude a termín je stanoven na 19. července 2025. Kapel mám vcelku dost rozjednaných, jestli mezi nimi bude i Mean Messiah, není možné teď říci. Sledujte festival na Facebooku nebo festivalových stránkách.

V prosinci 2024 oslavíte 20 let existence kapely. Chystáte nějaký speciální koncert k tomuto výročí?

No, ale díky za upozornění. Když jsi to zmínil, tak asi budeme muset něco nachystat. Třeba koncert pro limitovaných počet 20 fanoušků nebo možná 20 koncertů (úsměv)…

A je tady poslední otázka. Jaké plány má kapela Discordant v příštím roce a kde všude vás lidé mohou vidět?

Plán je makat na dalších skladbách a jestli se nám podaří se občas někde ukázat živě, budeme moc rádi. Pokud byste chtěli vidět Discordant živě, sledujte FB nebo Bandzone profil. Vše se včas dozvíte. Teď tedy můžeme chystat výroční překvapení.

Díky moc. A ať se vám brzy podaří najít nahradní termín pro společný koncert s kapelou Mean Messiah v Kofola Music Clubu.

Také děkujeme. Užívejte si život, umění, krásu a všechno pěkné. Nedávajte energii negativním věcem, protože když už si člověk myslí, že všechno je nějak automaticky dané, může přijít situace, kdy zjistíš, že vlastně nic není dopředu jisté. Jak říká moje kamarádka Barunka: „Jsme tady jenom na návštěvě!“

David Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.