Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Svatováclavský festival zrušil čtyři koncerty, pokračuje ale dál posledními osmi večery včetně velkého finále s Dvořákovým Requiem

Svatováclavský festival zrušil čtyři koncerty, pokračuje ale dál posledními osmi večery včetně velkého finále s Dvořákovým Requiem

18.9.2024 20:45 Hudba » Zaostřeno

Svatováclavský hudební festival kvůli kruté povodni zrušil poslední čtyři koncerty, ale už od pátku bude pokračovat ve standardním režimu. Středeční koncert VUS Ondráš byl přeložen na 29. října, u dalších tří se jedná o nových termínech.

Zvětšit obrázek

Kateřina Kněžíková v červnu 2020 v Ostravě. Vystoupí také na SHF.
Foto: Ivan Korč

Hudební modlitby, chvíle spočinutí i blízkého setkání nabídne dalších osm koncertů Svatováclavského hudebního festivalu věnovaných především Roku české hudby. Již v pátek 20. září se uskuteční v chrámové perle regionu, kostele sv. Mikuláše v Ludgeřovicích, koncert Concerta Aventina & More Maiorum pod vedením Jakuba Kydlíčka, věnovaný svatováclavské mši Adama Michny z Otradovic. Vstup na tento koncert nabídl festival těm, kteří nemohli navštívit koncerty 14. září ať už v Příboru, nebo v Ostravě–Mariánských Horách náhradou za vstupenky. Koncert můžou navštívit se vstupenkou ze zmíněných koncertů. Také nabídl vstup na koncert zdarma pro členy Integrovaného záchranného systému.

O víkendu proběhnou koncerty věnované „znovuobjevené české hudbě“ – v sobotu 21. září se uskuteční špičkový koncert rezidenčního ansámblu festivalu Collegia Mariana „Salve Regina“ (Zdrávas Královno) s basbarytonistou Tomášem Šelcem v Husově sboru ve Slezské Ostravě. Na neděli 22. září je pak přichystán festivalový projekt nejvyšší kvality, který přiveze kanadský soubor Constantinople specializující se na východní hudbu spolu s pěvci ansámblu Cappella Mariana s andělským sopránem Hany Blažíkové a barevným tenorem Vojtěcha Semeráda. Provedou posluchače po „Hudební cestě po stopách českého renesančního humanisty Kryštofa Haranta“, kterou doprovodí recitace z Harantova cestopisu díky Jiřímu N. Jelínkovi v kostele sv. Jana Křtitele v Hlučíně.

V pondělí 23. září přijede do kostela sv. Jana Nepomuckého do Ostravy–Staré Bělé italský kontratenorista Filippo Mineccia s desetičlenným francouzským ansámblem Les Affranchi·e·s, aby provedli půvabný program věnovaný „noci plné italského baroka“. Následně se bude v opavském kostele promítat první československý němý velkofilm Svatý Václav, který ožije díky autorské hudební dramaturgii Cappelly Mariany, která se nepředstaví pouze jako skvělé vokální, ale také jako instrumentální těleso – s gotickou harfou, fiddlemi, trombonem a flétnami (24. září, Opava – kostel sv. Václava).

Koncertní mistři České filharmonie Jiří Vodička a Václav Petr spolu s fenomenálním pianistou Martinem Kasíkem den poté provedou díla velikánů – Dvořáka, Martinů, Janáčka či Smetany (25. září, Ostrava – Koncertní sál Fakulty umění Ostravské univerzity).

Opravdovou lahůdkou pak bude uvedení Dvořákovy Lužanské mše v původní verzi na dobové nástroje díky Ensemble Inégal (27. září, Frýdek-Místek – kostel sv. Jana a Pavla) a následně na závěrečném koncertu jeho Requiem s Filharmonií Bohuslava Martinů pod vedením jejího šéfdirigenta Roberta Kružíka, Slovenským filharmonickým sborem a čtyřlístkem top českých operních pěvců – Kateřinou Kněžíkovou, Markétou Cukrovou, Jaroslavem Březinou a Františkem Zahradníčkem (státní svátek 28. září, Ostrava – Katedrála Božského Spasitele).

Svatováclavský hudební festival za dvě dekády své existence zrealizoval téměř 1300 koncertů a etabloval se mezi největší a nejuznávanější festivaly vážné hudby. Celoročně realizuje také koncertní cyklus Hudební výlety v kulturních a technických památkách a nově i projekt na obnovu unikátního poutního kostela zaniklé sudetské vsi Stará Voda. Již od 5. října otevírá prvním koncertem POKLATIME s Jiřím Slavíkem v centru Ostravy podzimní řadu Hudebních výletů. Celkem je přichystáno do konce roku ještě 17 koncertů v kostelech, zámcích, technických památkách i akusticky atraktivních prostorách po celém Moravskoslezském kraji.

Zdroj: tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.