Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkova filharmonie Ostrava zahájí svou 71. koncertní sezonu s klavíristou Denisem Kuzhukhinem

Janáčkova filharmonie Ostrava zahájí svou 71. koncertní sezonu s klavíristou Denisem Kuzhukhinem

12.9.2024 13:02 Hudba » Zaostřeno

Janáčkova filharmonie Ostrava zahájí svou už 71. koncertní sezonu. Stane se tak ve čtvrtek a v pátek 19. a 20. září v sále jejího dočasného působiště ve Vesmíru, avšak poprvé s vědomím reálně probíhajících stavebních prací na jejím budoucím sídle v kulturním komplexu, jenž vznikne rekonstrukcí Domu kultury města Ostravy a přístavbou nového koncertního sálu. Program zahajovacího koncertu, který se pro velký zájem příznivců JFO odehraje během dvou dnů hned třikrát, nabídne díla Ludwiga van Beethovena či Johannese Brahmse. Orchestr povede legenda mezi dirigenty Lawrence Foster, jenž touto sezónou ukončí svou hvězdnou profesionální kariéru, a v Beethovenově koncertu pro klavír a orchestr se představí přední belgický pianista Denis Kozhukhin.

Zvětšit obrázek

Sólistou večera bude Denis Kozhukhin
Foto: JFO

Premiéra slavnostního zahajovacího koncertu, jako i jeho repríza začíná v sále Vesmíru v 19 hodin. Veřejnosti bude zpřístupněna také čtvrteční dopolední generální zkouška a večerní koncerty bude nahrávat Český rozhlas.

Program 71. koncertní sezony představila Janáčkova filharmonie Ostrava již v květnu tohoto roku, a to včetně novinek, které na návštěvníky jejích koncertů i edukačních aktivit čekají. Sezóna s mottem „Naděje“ přivede do Ostravy hvězdy světového formátu. Funkce hlavního hostujícího dirigenta se ujímá Daniel Raiskin, jenž je zároveň jejím budoucím šéfdirigentem a již nyní s orchestrem úzce spolupracuje.

Jeden z nejlepších klavíristů současnosti Denis Kozhukhin se po boku Janáčkovy filharmonie Ostrava představí vůbec poprvé. Pod vedením dirigenta Lawrence Fostera, který si JFO vybral jako jeden z orchestrů ve své úplně poslední koncertní sezoně, společně provedou Beethovenův Čtvrtý klavírní koncert, dílo, které slavný romantický klavírní virtuos a skladatel Robert Schumann označil za jeho nevýznamnější koncert. Ve druhé polovině večera orchestr posluchačům představí Čtvrtou symfonii Johannese Brahmse, která se řadí mezi vrcholná díla jeho symfonické tvorby.

Belgický klavírista Denis Kozhukhin, mezinárodně uznávaný umělec, vyhrál prestižní mezinárodní klavírní soutěž v Leedsu a také soutěž královny Alžběty v Bruselu. V rámci své obdivuhodné kariéry vystoupil s předními světovými orchestry i dirigenty a pravidelně se účastní proslulých hudebních festivalů.

Celosvětově proslulý americký dirigent Lawrence Foster za svůj život absolvoval velmi úspěšnou kariéru. Věhlas mu přinesl zejména jeho srdečný ale také expresivní přístup k nastudování velkého spektra hudby. Díky svému rumunskému původu se zaměřil na dílo skladatele Enesca a stal se tak mistrem v jeho interpretaci. Řídil nejúspěšnější orchestry v Evropě, Americe i Asii a stal se jednou z nejikoničtějších osobností klasické hudby posledních let. Sezona 2024/2025 bude v jeho profesionální kariéře tou poslední. V rámci ní se rozhodl zařadit do svého nabitého programu také spolupráci s Janáčkovou filharmonií Ostrava, kterou během září povede hned dvakrát (poprvé v rámci Svatováclavského hudebního festivalu, podruhé pak při slavnostních zahajovacích koncertech).

Poslední volné vstupenky na zahajovací koncert jsou dostupné online nebo osobně přes Janáček Point (janacekpoint@jfo.cz).

Zdroj: Tisková zpráva JFO

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.