Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravští loutkáři sbírali inspiraci na mezinárodní pracovní stáži v Japonsku

Ostravští loutkáři sbírali inspiraci na mezinárodní pracovní stáži v Japonsku

11.9.2024 21:22 Divadlo » Zaostřeno

Ateliér výroby ostravského Divadla loutek absolvoval v létě mezinárodní pracovní stáž v Japonsku. V loutkovém divadle Ashiri-za ve městě Sapporo se během intenzivního týdenního workshopu učili výrobu tradičních japonských loutek joruri. O výsledcích pracovní cesty informovalo vedení divadla ve středu.

Zvětšit obrázek

Tým Divadla loutek během stáže v Japonsku.
Foto: DLO

Sedmičlenný tým složený z řezbářů, dvou krejčových, malíře, výtvarníka a také vedoucího ateliéru, Jana Špačka měl jedinečnou příležitost učit se od mistra Yabu, ředitele divadla Ashiri-za, které se specializuje na tuto starodávnou uměleckou techniku.

Během týdenního workshopu si každý měl možnost vytvořit svou vlastní loutku. Švadleny si vyzkoušely šití kostýmů pro tyto loutky a měly možnost i nahlédnout do postupu výroby tradičního japonského kimona. Stáže se zúčastnili také loutkáři z Tchaj-wanu a Japonska a kromě workshopu byl prostor i pro prezentaci divadel z jednotlivých zemí pro veřejnost.

Ze stáže týmu Divadla loutek v Japonsku. (Foto: DLO)

„Japonští kolegové nám předvedli kromě opravdu vzácného know-how i svoji pověstnou preciznost, smysl pro detail a mimo jiné také pro pořádek. Jejich tradiční loutky mají obdivuhodné mechanismy a výjimečnou pohyblivost a my jsme opravdu vděční, že jsme jejich umění mohli poznat zblízka a něco z jejich zručnosti snad i pochytit,“ hodnotí Jan Špaček, absolvent sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity, který je pátým rokem šéfem ateliéru výroby.

Ze stáže týmu Divadla loutek v Japonsku. (Foto: DLO)

Průvodcem a zprostředkovatelem kulturní výměny byl Noriuki Sawa, japonský loutkář, herec, režisér a pedagog, který dlouhodobě působí v České republice. Sawa v minulosti režíroval několik inscenací v Divadle loutek Ostrava a vedl také workshop na mezinárodním loutkářském festivalu Spectaculo Interesse. Cesta byla uskutečněna za finanční podpory Evropské unie, Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury ČR a Moravskoslezského kraje.

„Tato stáž pro nás znamená významný krok v prohlubování znalostí a zkušeností v oblasti loutkářského umění, a zároveň posiluje mezinárodní spolupráci a kulturní výměnu mezi Českou republikou a Japonskem. Věříme, že spolupráce touto první výměnou nekončí a že třeba někdy v budoucnu přivítáme japonské kolegy u nás v divadle,“ uvedla ředitelka Divadla loutek Ostrava Alena Punčochářová.

Zdroj: tisková zpráva DLO

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.