Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Dramaturg Kultury FM Jan Ražnok: Mám radost, že diváci nechodí jen na komedie a na známé tváře

Dramaturg Kultury FM Jan Ražnok: Mám radost, že diváci nechodí jen na komedie a na známé tváře

7.9.2024 07:50 Atd.

Jan Ražnok je mimo jiné dramaturgem v příspěvkové organizaci Národní dům Frýdek Místek. Na starosti má nejen některé konkrétní jednotlivé akce, které jsou určeny obyvatelům města a blízkého okolí, ale také celoroční dramaturgii. Povídali jsme si o tom, co ho přivedlo do města pod Beskydami, hlavně však o celé nadcházející kulturní sezoně, která startuje právě probíhající divadelní přehlídkou Odpoutaná scéna.

Zvětšit obrázek

Jan Ražnok.
Foto: archiv

Jste frýdecko-místecký rodák, nebo jste si zvolil Frýdek-Místek za místo k životu na základě vlastního rozhodnutí?

Pocházím z Jeseníku, žiju v Příboře a ve Frýdku-Místku momentálně naplňuji své poslání služebníka kultury.

Pocházíte z Jeseníku, co vás přivedlo do Frýdku-Místku?

Nabídka tvořit zajímavé akce a zprostředkovávat lidem povzbuzující kulturní zážitky.

Proč jste se rozhodl pracovat v oblasti kultury, a zrovna v městě a v instituci, ve které nyní působíte?

Práce v kultuře mě naplňuje tak, že ji nevnímám jako práci. A v Kultuře FM je parta lidí, kteří to mají podobně. Vždy se mi líbilo, že Kultura FM jde tak trošku proti komerčnímu proudu, v předplatném nabízí zajímavá, nebulvární divadla, v programu celoměstských akcí dostávají prostor i alternativní kapely, v Kině Vlast lze zajít na filmy, které můžete vidět jen na festivalech, a podobně.

Je začátek září a začíná divadelní sezona, dá se říci, že začíná i kulturní sezona po letních školních prázdninách a období letních dovolených. Vy ale pod hlavičkou Kultura FM připravujete kulturní program jak pro prázdninové měsíce, tak pro ostatní dobu roku. V čem je odlišná podoba programu pro červenec a září a pro zbývající měsíce?

V letních měsících jdeme ven, mezi lidi. Ve Frýdku-Místku je spousta krásných prostor, sady Bedřicha Smetany, park Pod zámkem, areál frýdeckého zámku, kde ty akce dostanou úplně jiný nádech než v uzavřených sálech. Je to sice větší adrenalin, protože pěkně vystavěné open-air akce může zhatit nepříznivé počasí, ale to už k naší práci patří a myslím, že si dokážeme poradit i s tímto, že dokážeme pohotově zareagovat a připravit mokrou variantu tak, aby si ji návštěvníci užili.

Na co se soustřeďujete, abyste řádně rozjeli každou novou sezonu, a co je tedy hlavním kulturním programem na začátku září?

Je třeba mít dobře postavené předplatné, abychom už koncem léta věděli, že máme početnou základnu diváků, a na to pak nabalujeme další akce. Jedeme v módu půlročních předplatných, máme tři divadelní a dva koncertní cykly, které prodáváme už od května nebo června. Většinou se v září dělají menší akce a naplno se to rozjede až v říjnu. My však letos sezonu rozjedeme hned dvěma festivaly. První víkend září patří divadelnímu festivalu Odpoutaná scéna, kde si najdou své příznivci klasického i alternativního divadla, a nechybí ani zajímavý program pro rodiny s dětmi. Můžete si zajít na herecké osobnosti jako Matouš Ruml nebo Mirek Etzler, do šapitó na akrobaticko-kuchařskou show nebo vás zavlečeme do útrob Národního domu, kde můžete zažít miniaturní divadelní představení pouze pro sedm diváků. Tím druhým festivalem je Splavi – festival současné ilustrace a krásné knihy, který pořádá naše Galerie FM ve spolupráci s frýdecko-místeckými subjekty jako jsou Knihovna FM, Galerie Věž a jiné.

Můžete představit celou sezonu? Co vy sám pokládáte za největší úspěch vaší celoroční dramaturgie?

Je toho opravdu mnoho. Těší mne, že mohu navázat na práci předchozích dramaturgů a rozvíjet ji. Že se mohu potkávat se zajímavými lidmi a realizovat s nimi pěkné akce. Jsem zvědavý, jak dopadne sobotní setkání frýdecko-místeckých divadelníků na jednom jevišti v rámci Odpoutané scény. S Knihovnou FM připravujeme divadelní představení pro hluchoněmé, se Sportplexem velký koncert Ewy Farne, s místním symfonickým orchestrem unikátní program ve spojení s italskými muzikanty „Od Franka Sinatry po Robbieho Williamse“. Mám radost, že diváci chodí do divadla i na něco jiného než komedie a známé herecké tváře, že se ujal abonentní cyklus Moravská divadla, kde představujeme i oblastní divadla jako Šumperk a Zlín. Z koncertů se těším na Grande Moravia, kde zazní skladby Ennia Morriconeho v podání orchestru s cimbálem.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.