Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Naše nové album bude opravdu heavy řimbuch, říká Bilos, kytarista a zpěvák ostravských Malignant Tumour

Naše nové album bude opravdu heavy řimbuch, říká Bilos, kytarista a zpěvák ostravských Malignant Tumour

4.9.2024 08:42 Hudba

Už je to oficiální. Ještě tento měsíc vyjde nové album skupiny Malignant Tumour. Ačkoliv některé detaily se stále ladí, mnohé už lze o sedmém studiovém počinu ostravských chacharů říci. Kytarista a zpěvák Bilos například prozradil jeho název nebo autora velmi zdařilého obalu desky. Dozvíte se však i to, u kterého labelu nahrávka vyjde, kdy půjde do světa nový videoklip Malignant Tumour nebo jak je na tom kapela s používáním umělé inteligence. Nechybí ani informace, kdy a kde se bude konat křest alba.   

Zvětšit obrázek

Kapela Malignant Tumor (Bilos druhý zleva).
Foto: promo kapely

Můžeš na úvod ve stručnosti představit vaše nové album?

Album se bude jmenovat Maximum Rock´n´Roll a věřte, že název nelže (smích)… Vyjde v září ve formátu LP/CD a kazety na labelu našeho kamaráda Pavla, který se už postaral o luxusní reedici naší desky In Full Swing. Takže nikdo jiný než Papagájův Hlasatel Records neboli PHR. Pochopitelně bude i možnost koupit album digitálně prostřednictvím všech možných platforem.

V jakém ohledu bude nová nahrávka jiná, aby vám nebylo vyčítáno, že se opakujete, a jaké prvky jste zachovali, aby si fanoušci řekli, že jde o klasické album Malignant Tumour, na které čekali?

Muziku děláme v první řadě tak, aby se líbila nám, tedy těm, kteří ji tvoří. Pokud jí věříme, tak věříme i tomu, že by se mohla líbit širšímu publiku. Jestli to tak bude, nebo ne, ukáže čas a naši fanoušci. Stejně tak, jestli se album zařadí mezi naše klasické desky, ukáže nic jiného než čas. V několika aspektech je deska jiná. Je na ní několik momentů, které jsme ještě nikdy nezkoušeli, ale celkový komplet je opravdu dostatečný heavy řimbuch. Využíváme trošku více kytarové melodie. A světe, div se, v některých momentech, jako by se klubala na svět melodie i v mém hlase. Nicméně žádný Kiske to nebude.

Která ze skladeb by mohla být pro fanoušky nejvíce překvapivá?

To bude pochopitelně záležet na názoru každého posluchače. Někoho překvapí zvuk, někoho něco jiného. Myslím si, že pro některé lidi bude překvapivý song Critical Situation, protože to je věc ve velmi pomalém tempu s moc pěknou až vlezlou melodií. Ale myslím si, že ten song není sám, který by mohl překvapit. Každopádně bude zajímavé sledovat ohlasy na celou desku.

Album vychází po osmi letech od předchůdce The Metallist. Proč to tak dlouho trvalo? Je to dáno spíše vaším perfekcionismem, nebo jste prostě neměli dostatek vhodných nápadů?

Fakt je, že to trvalo i na můj vkus až moc dlouho, ale sešlo se několik věcí. V první řadě jsme si postavili home studio, a to opravdu nějaký ten pátek trvalo. Pořád se tam učíme pracovat, takže vše, holt, trvá déle. Nicméně výsledek předčil naše očekávání. Chtěli jsme, aby deska zněla živě, a to se, myslím si, povedlo. Celé album vznikalo zhruba tři roky a byla to poměrně dřina, ale jako obvykle si na konci řekneš, že to stálo za to. Navíc se některým členům v kapele v mezičase narodily děti, takže priority v tomto období byly jiné. K tomu všemu ten slavný covid. No a ani se nenaděješ a uteče osm let jako voda. Budeme doufat, že nás lidi ještě nepohřbili, protože do důchodu se ještě nechystáme.

Vznikaly skladby ve stejnou dobu, nebo průběžně během osmi let?

Většina skladeb vznikala v posledních dvou až třech letech. Snad jenom jedna je staršího data. Pro pár nápadů jsme sáhli i do šuplíku.

O čem pojednávají texty písní? Věnovali jste se i nějakým novým tématům, které jste dosud nezpracovali?

Těch osm let života mezi deskami mi dalo nepřeberné množství námětů. Jako obvykle je námětem život sám a to, čím jsem si za těch posledních několik let v životě prošel. Jsou tam náměty jak veselé, oslavné, tak některé snad i k zamyšlení. Výklady textů nechám na těch, které to zajímá a na desce si je přečtou. Je to tak jednodušší, než je tady řešit. (smích)

Obal alba bude mít komiksový nádech. Proč jste se rozhodli pro tuto variantu?

Autorem obalu je poměrně známý kreslíř a grafik Vojtěch Woody Troják. Kluk, který má na pažbě svého derringeru mnoho opravdu povedených prací pro kapely i festivaly z celého světa a pochopitelně nejen to. Nějakou dobu už jsme na něho mysleli a když jsme ho oslovili, byl rozhodně pro spolupráci. Práce to byla náročná, protože, i když jsme nějaké představy měli, nechali jsme mu poměrně volnou ruku, takže se výsledný design mnohokrát přepracovával a doplňovaly se detaily, které jsou ale nakonec dokonale vychytané. Rozhodně se nám jeho práce na front coveru, ale i na celém layoutu alba moc líbí. A o to tady jde. O spokojenost.

Obal CD již byl zveřejněn.

Postava na obalu směřuje jiným směrem, než je cedulka Hell (Peklo). Má to nějaký speciální význam či důvod, nebo je to náhoda?

Není to náhoda. Stejně jako spousta dalších malých detailů na obalu, které jsou pevně spojené s kapelou, s její historií nebo s místem, odkud pocházíme. Nechám na bystrém oku fanouška, který si album pořídí, aby si vše detailně prohlédnul a zapojil představivost. Třeba přijdete na něco, na co ani my ne.

S Malignant Tumour jsou vždy spojeny nápadité videoklipy. Co chystáte tentokrát v tomto směru?

V této chvíli jsme skoro u konce s prací na dvou klipech a probíhají postprodukční práce. Rozhodně bychom rádi klip pustili do světa ještě před samotným vydáním desky, takže zdá se, že by první klipová vlaštovka mohla vyletět už velmi brzy. Buďte tedy ve střehu. Jako obvykle nevíme, zda nám klip pustí v nějaké televizi a popravdě tomu moc nevěřím, tak bude fajn sledovat náš Youtube kanál. Tam to rozhodně uvidíte nejdříve.

Vloni jste u příležitosti vydání reedice alba In Full Swing na LP vytvořili i pexeso kapely. Chystáte i letos v souvislosti s novým albem obohatit váš merchandise o nějaký nový netradiční produkt?

V samotném vinylovém vydání vás několik netradičních překvapení čekat bude. Budete si moci například vystřihnout a sestavit Malignant Tumour dioramu. Co se merchandisingu týká, zrovna pracujeme na designech a můžete očekávat jak trička, tak mikiny, čepky či kšiltovky a uvidíme, co všechno nachystáme. Dnes je možné udělat skoro cokoliv, ale chce to zapojit trošku rozum a nevymýšlet úplné kraviny.

V současné době je hojně při tvoření využívána umělá inteligence. Zkoušeli jste při vzniku nových skladeb zapojit umělou inteligenci, oslovit chat GPT atd.?

(smích) Jsem rád, když zapnu počítač, tak AI je pro mne španělská vesnice. Na desce jsme nic takového určitě nepoužili. Pokud to použije rejža u nějakých klipů, už není otázka pro mne, obávám se.

Co vás čeká v nejbližší době?

Nejbližší plán kromě vydání desky a následných promo prací na ní je rozhodně říjnové desetidenní tour po zemích západní Evropy společně s kluky z Exorcizphobia. Tedy s posledními držiteli Anděla za tvrdou muziku. Jsou to naši dlouholetí kamarádi, takže se na cestování a společné hraní těšíme. Po tomto tour plánujeme udělat křest desky v domovském městě Ostrava. Termín máme zamluvený na sobotu 9. listopadu a velmi pravděpodobně to bude na jednom speciálním místě v Dolní oblasti Vítkovic. Tento křest bude dost specifický tím, že na něj bude k dispozici pouze velmi omezený počet lístků. Všem bych tedy doporučil sledovat naše sociální sítě nebo web, kde se velmi brzo informace o křtu objeví, protože tady bude platit, kdo dřív přijde, ten dřív mele. (smích)

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.