Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Křest Kratkych zobaku, prezentace literární elity, dětský program i koncerty. Skončil další ročník festivalu Inverze

Křest Kratkych zobaku, prezentace literární elity, dětský program i koncerty. Skončil další ročník festivalu Inverze

2.9.2024 09:47 Obraz & Slovo

Křest originální publikace Alžběty Štenclové Kratke zobaky, literární čtení Marka Torčíka, Jakuba Stanjury, Silvie Lauder či Andrey Sedláčkové, ale také literární procházka na haldu Ema, program pro rodiny s dětmi nebo koncerty alternativní hudby. Takové byly poslední dva dny sedmého ročníku literárního festivalu Inverze, který skončil o víkendu.

Zvětšit obrázek

Z pátečního křtu knihy Alžběty Štenclové Krátké zobaly.
Foto: Jana Mac Dvořáková

Páteční a sobotní program byl poznamenán vysokými teplotami a koncem prázdninového tempa. Prostory kulturního centra Pant byly v pátek zaplněny zájemci o oceňované a diskutované současné autory. Uskutečnil se zde například křest knihy Alžběty Štenclové Kratke zobaky. Originální ilustrovaný slovník ostravské mluvy letos vydal Bílý Vigvam a čtenářský zájem je takový, že jde o doposud nejúspěšnější titul tohoto nakladatelství.

Publikum v Pantu. (Foto: Jana Mac Dvořáková)

Tradiční problémy s akustikou zmíněného místa poznamenaly v pátek vystoupení Marka Torčíka. Přerovský rodák získal letos ocenění Magnesia Litera za svůj autobiografický román Rozložíš paměť. U Torčíka zaujme ihned šíře a pronikavost jeho intelektu, který je ostrý, soustředěný a rozmáchle neústupný. Dříve, než cokoliv přečetl ze zmíněné knihy, Torčík precizně vysvětlil principy, pohnutky a jakýsi background knihy, na který je důležité pečlivě nahlédnout z každé strany.

Marek Torčík. (Foto: Jana Mac Dvořáková)

V rámci svého sebezpytného způsobu psaní zmínil, že zapomenout je někdy těžší než si pamatovat. Tento citát je myslím klíčovým vodítkem k rodinné kronice středostavovské rodiny, která živoří na mentální i společenské úrovni někde „na venkově”. Různé příběhy a osudy hrdinů v knize jsou jakousi syntézou všech postav, které Torčíkovi zkřížily životní cesty.

Jakub Stanjura, autor letošního románového titulu Srpny, měl v Pantu rovněž autorské čtení, které bylo proloženo rozhovorem, jenž s ním vedl moderátor Ondřej Hrabal. Stanjurova kniha se opírá o fenomén tzv. gaslightingu, který spadá do oblasti emoční manipulace. Psychologický román ukazuje příběh mladé dívky, která se postupně namotává na toxické chování svého přítele Štěpána a ztrácí sama sebe a svou hodnotu. Stanjura v otevřené diskusi překypoval empatickým náhledem na své postavy a vůbec nenásilným pohledem na tak složité téma.

Jakub Stanjura. (Foto: Jana Mac Dvořáková)

Páteční večer Inverze pak zakončil koncert skupiny MMNK v Provoze. Zběsilost hudební i performativní skvěle uvolnila náladu před velkým pátečním večírkem, který tradičně v létě probíhá v Malé Kodani a přilehlém okolí.

Nicol Hochholzerová. (Foto: Jana Mac Dvořáková)

Sobotní program byl částečně zastíněn malou účastí publika, přece jen rozpálené město vybízelo k různým jiným venkovním aktivitám. Přesto o kvalitní literaturu a výrazné autory v programu nebyla nouze. Svěží hlas slovenské literatury, Nicol Hochholzerová přivezla svou zatím poslední knihu Tenhle pokoj se nedá sníst, jejímž námětem je opět téma vztahové manipulace.

Z Literární paseky Petra Hrušky. (Foto: Jana Mac Dvořáková)

Konec literárního programu byl ponechán literární Pasece Petra Hrušky, který si přizval dva excentriky české literatury, každého ovšem z jiného koutu republiky: domácí účast hájil Marek Pražák a za hosty to byl Patrik Linhart z Duchcova.

Festival uzavřela Anna Vaverková. (Foto: Jana Mac Dvořáková)

Celý týdenní maraton plný čtení a diskusí zakončila hudebnice Anna Vaverková svým intimním popem, který krásně vystihl melancholii pozdního léta.

Martin Šenkypl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.