Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkova filharmonie Ostrava zahraje v Opavě počtvrté a letos také naposledy

Janáčkova filharmonie Ostrava zahraje v Opavě počtvrté a letos také naposledy

29.8.2024 12:49 Hudba » Zaostřeno

Janáčkova filharmonie Ostrava na začátku září uzavře čtvrtým večerem tradiční sérii opavských abonentních koncertů, které se do prostor kostela opět vrátí během první poloviny příštího roku. Dramaturgie večera posluchačům nabídne legendou inspirovanou Janáčkovu Baladu blanickou, kterou skladatel věnoval tehdejšímu prezidentu Masarykovi k narozeninám, technicky mimořádně náročnou kompozici Rachmaninovovy Rapsodie na Paganiniho téma v podání rezidenčního sólisty JFO Federica Colliho a na závěr večera zazní Mozartova Symfonie č. 40, jedno z jeho nejhranějších a nejobdivovanějších děl.

Zvětšit obrázek

Federico Colli v opavském kostele sv. Václava.
Foto: Martin Kusy

Koncert ostravský orchestr odehraje pod vedením přerovského rodáka a jednoho z nejlepších českých dirigentů Tomáše Netopila 6. září od 19 hod., tradičně v kostele sv. Václava v Opavě.

Legenda o blanických rytířích v básnickém ztvárnění Jaroslava Vrchlického se stala podnětem k Janáčkově symfonické básni Balada blanická. Tato orchestrální skladba z roku 1919 znamenala Janáčkovu uměleckou odpověď na vznik Československa a skladatel ji věnoval prezidentu Masarykovi k sedmdesátým narozeninám.

V Rapsodii na Paganiniho téma pro klavír a orchestr z roku 1934 si Sergej Rachmaninov vybral ke zpracování proslulou melodii z Paganiniho Capriccia č. 24. Paganini, o jehož spolčení s ďáblem kolovala řada historek, se stal v 19. století symbolem fantastické virtuozity. Také v případě Rachmaninovovy Rapsodie zaštiťuje Paganiniho jméno mimořádně náročnou kompozici, která dává vyniknout klavíristově technické a výrazové brilanci. Provedení se zhostí italský pianista Federico Colli.

V Mozartově tvorbě zaujímá Symfonie č. 40 z roku 1788 pozici jednoho z nejhranějších a nejobdivovanějších děl. Zejména romantičtí hudební skladatelé našli porozumění pro Mozartův naléhavý a vášnivý výraz.
Dirigent Tomáš Netopil spolupracuje s JFO pravidelně. Po vítězství v Mezinárodní dirigentské soutěži Sira George Soltiho se zařadil mezi přední české dirigentské osobnosti a je dnes vyhledávaným hostem nejvýznamnějších světových orchestrů i operních scén.

Zdroj: Tisková zpráva JFO

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.