Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Metal!!! pro nás bude vrchol tohoto roku, říká Hadgi ze znovuzrozených Disfigured Corpse

Festival Metal!!! pro nás bude vrchol tohoto roku, říká Hadgi ze znovuzrozených Disfigured Corpse

23.8.2024 07:01 Hudba

Grindcoroví Disfigured Corpse jsou po delší přestávce zpět na hudební scéně. O tom, co je nového v této kapele, která vznikla již v červenci roku 1991 v karvinském legendárním klubu Rock Kedlub, jsme si povídali s baskytaristou a zakládajícím členem Martinem Hadgim Stoklosinskim.

Zvětšit obrázek

Kapela Disfigured Corpse.
Foto: Dalibor Válek

Hadgi, jste zpátky na scéně, a už dva roky. Co se za tu dobu událo ve vaší kapele?

Je to tak, Figurky jsou zpět už nějaký ten pátek a vůbec neleníme. Za tuto krátkou dobu máme odehráno několik skvělých festivalů a parádních akcí. Hodně povedené bylo dubnové Warm Up Obscene Extreme Tour v minulém roce s kumpány Ingrowing a Sick Sinus Syndrome. Na svém kontě máme i nový materiál, v minulém roce vydané mini CD Sick World MMXXIII a v letošním roce v červnu nám vyšlo dlouho slibované splitko s bratry Ingrowing. Vše vyšlo pod hlavičkou labelu Bizarre Leprous Production (na split se podílí ještě dvě vydavatelství). Dalším klenotem do sbírky všech milovníků asfaltových placek je také vydání LP United He666andů z roku 2002, o které se postarala firma Pařát Productions. Vinyl vyšel v květnu 2024 a jen se po něm zaprášilo, vydavatel Herdron má skladem posledních 10 kusů. Parádní je, že většina skončila v zahraničí, což nás moc těší. Takže jsme aktivní na všech frontách.

Kde všude vás v nejbližší době můžeme vidět naživo?

Rozhodně je třeba zmínit, právě se blížící ostravský metalový svátek, a to festival Metal!!!, který je součástí Barrák Music Hrad 2024. Je nám ctí být součásti tohoto již dnes tradičního festu v Ostravě, kde se letos opět představí světové i domácí kapely. Metal heads se můžou těšit na švédské Marduk, brazilce Krisiun, legendární americkou grupu Malevolent Creation a domácí želízka v ohni Gutalax, kteří jsou na vzestupu a mají dnes již nálepku světového formátu. Metal!!! bude pro nás vrchol letošního roku, ještě v září ale odehrajeme Želízskou Kovadlinu a zavřeme se na Alcatrazu (zkušebně), kde začneme připravovat koncertní program na příští rok. Hned začátkem příštího roku začíná naše tour Stefacha Ingrocorpse 2025, s kým jiným, než s bratry s Budweis Reich Ingrowing na podporu našeho společného split. Turné čítá celkem deset koncertů u nás, ale také zastávky na Slovensku a v Polsku. Vše se fanoušci dozví v horizontu jednoho měsíce. Ladíme poslední detaily. Již teď mohu prozradit, že v rámci tour ve Svitavách 14. února 2025 na akci Nóbl Mejdlo vol. 47 v klubu Tyjátr proběhne křest našeho split. Řekli jsme si, že ho pokřtíme na neutrální půdě, ve středu naší republiky. Grand finále celého tour bude zakončeno v létě, festivalem Harry Fest 2025 na Bašce, kde to máme také moc rádi.

Martin Hadgi Stoklosinski. (Foto: D. Válek)

Jak vznikla myšlenka společného splitka s kapelou Ingrowing a kde probíhalo natáčení?

Dlouho jsme si to s klukama slibovali, myšlenka se zrodila už na začátku milénia. Tak jsme si na již zmiňovaném Warm Up OEF Tour 2023 konečně plácli a začali se střádat plány. Po zkušenosti z natáčení mini CD Sick World MMXXIII jsme zvolili již osvědčený model, který nám vyhovuje. Tedy vše se natáčelo v jablunkovském Southock Studiu. Máme to tam moc rádi. Totální pohoda a o veselé historky z natáčení tam není nouze. O konečný mix a master se pak postaral kamarád Otyn (Jindra Tománek) z vyškovského Davos Studia. No a bylo vymalováno. Je to nejrychlejší a nejgrindcorovější materiál, který jsme kdy nahráli.

Kde je možné si vaši novou novou nahrávku poslechnout, případně zakoupit?

Split vyšlo pod hlavičkou tří labelů, a to Bizarre Leprous Production, Rarach Katus Records a nového brněnského labelu Black Topol Production. Takže CD seženete na stránkách těchto vydavatelství nebo přímo u nás na koncertech. Do konce roku vyjde split také na vinylu a na kazetách, které dnes zažívají velký návrat. Takže na turné v příštím roce bude vše u nás k mání. A samozřejmě si vše můžete také poslechnout na všech digitálních streamovacích platformách.

V minulosti jste několikrát jeli turné po celé Evropě a předskakovali jste legendárním kapelám jakými jsou Death, Benediction, Hypocrisy, Vader, Pungent Stench a Napalm Death. Jak na tu dobu vzpomínáš a přineslo to tenkrát nějaké výhody pro vaši kapelu, myslím lepší nahrávací smlouvy a více nabídek na koncertování a vydávání alb?

Ano měli jsme tu čest si s těmito velkými jmény zahrát na jednom podiu. V té době to bylo něco neskutečného a splněný sen kluků, kteří na nahrávkách zmíněných kapel vyrůstali. Super bylo i evropské tour s Malignant Tumour. Jasně, byli jsme vidět a otevíraly se nám možnosti nabídek fajn koncertů a akcí. Ale na nějaké další nabídky na vydávání alb to vliv nemělo. Byli jsme rádi, že nás má náš velký kamarád Dalibor pod křídly firmy Crystal Productions. Za což mu patří velký dík.

Disfigured Corpse. (Foto: Dalibor Válek)

Kdy se vaši fanoušci dočkají nového alba?

Popravdě na nové album ještě nemáme ani notu, ale samozřejmě o tom v kapele debatujeme. Mini cédéčkem jsme chtěli upozornit, že jsme tady a jsme opět hladoví a plní sil. Pak máme osm zbrusu nových songů na split s Ingrowing, takže v příštím roce na koncertech chceme tyto songy prezentovat. V roce 2026 oslaví Disfigured Corpse neskutečných 35let na scéně a chystá se něco opravu velkého, ale to ještě nechci prozrazovat. Jak se říká, je to zatím v plenkách a věřím že jestli se vše podaří, tak bude v ocelovém městě na co vzpomínat. Při přípravách na toto výročí určitě budeme makat i na nových věcech, ale nedokážu říct, kdy album nových figurek spatří světlo světa. Všechno má svůj čas …

Zpěvákem Disfugured Corpse je redaktor rockového magazínu Spark Vladimír Třískala. Asi je dost náročné být redaktorem časopisu a ještě zpívat v metalové kapele. Jak to Vláďa všechno zvládá?

Vladis už je vlastně v magazínu Spark takový inventář! Když se vysloví jméno Vladimír Třískala, všem, kdo se pohybují na scéně, se prvně vybaví jako redaktor a hned vzápětí zpěvák Disfigured Corpse. Myslím, že Vladis nemá problém tyto věci zvládat. Za ty roky už to má zaběhnuté, ví, kdy má mít hotové recenze i rozhovory a kdy se zase věnovat kapele.

Díky za rozhovor a těším se na setkání s vámi na koncertech.

Já moc děkuji za prostor v Ostravanu. Přeji hodně čtenářů a nezapomeňte 31.srpna Metal!!! Figurky se na vás těší!

David Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.