Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba 23. ročník bruntálského festivalu Letnice Rock Fest: Pohoda a nespoutaná energie

23. ročník bruntálského festivalu Letnice Rock Fest: Pohoda a nespoutaná energie

18.8.2024 15:25 Hudba

Město Bruntál pravidelně podporuje jednodenní rockový a metalový festival Letnice Rock Fest, který se koná vždy v půlce srpna v městském parku u hospody s romantickým názvem Roští. Hlavním organizátorem festivalu je kytarista kapely The Pant Viťa Jelínek. Festival se dříve konal v Břidličné a platilo se na něj vstupné, nyní je však zdarma díky městské dotaci. A to se říká, že Bruntál nebrat! Opak je pravdou. Bruntál berte! V Bruntále to žije!

Zvětšit obrázek

Z vystoupení kapely Park Gamballe.
Foto: František Paštěka

Festival letos otevřeli Gillovi Psi z Jeseníku. Zajímavý název pro hudební uskupení, který možná podvědomě souvisí s mystickou a tajemnou postavou pastýře Gilla z Rejvízu. V podstatě jde o staronovou kapelu, která vznikla po rozpadu alternativně a progresivně rockových DW8 ze stejného města. Kapela hraje stoner rock v kombinaci s crossoverem s českými texty. Prostě pohoda.

Gillovi Psi. (Foto: František Paštěka)

Následovala kapela Porta Inferi z Nového Jičína, která produkuje energický power metal s prvky melodického death metalu. Kapela velmi dobře komunikovala s publikem a představila písně ze všech svých dosud vydaných alb. Nejvíce však zaujaly písně z aktuálního alba The Gateway, které vyšlo v roce 2023. Některé texty se zabývají aktuální společenskou situací, bojem za zdravý rozum a záchranu planety. Je prostě čas se prát za život svůj! Píseň Síla je v nás je o síle v každém lidském jedinci. O síle lidského srdce! Tento vynikající metalový song o naději doslova uhranul publikum.

Stejný ohlas měly i písně Vrať se nám a Svobodná cela. Zpěvák Radim Korbel kombinuje čistý zpěv s growlingem a screamingem. Má obrovský potenciál a mohl by se klidně uplatnit i v takových světových kapelách jako Helloween nebo Gamma Ray. On sám se mi však po koncertě svěřil, že by nejraději zpíval v metalové kapele Lamb of God.

Porta Inferi. (Foto: František Paštěka)

Kvůli dusnu a horku kapela často ladila své kytary, což zpěvak v jedné takovéto chvílí dobře využil a představil se také jako básník. Jeho vtipná báseň o sedmiprsté rukavici, kterou našel v parku, ale uvědomil si, že je mu na nic, protože on má prstů šest, mi připomněla jednu velmi veselou scénu z legendárního českého seriálu Návštěvníci.

Před dvacátou hodinou vystoupila známá česká kapela Dark Gamballe z Vyškova, která od počátku své tvorby plula na vlnách death metalu a trash metalu, ale postupem času se propracovala ke crossoveru s vlastní tváří, který se zadírá pod kůží jako ohnivý had melancholie, zvláštní melodiky, ale i naděje. Tato kapela je vždy sázka na jistotu. Vznikla v roce 1990, má na svém kontě již patnáct alb a pravidelně koncertuje na velkých festivalech, například Masters of Rock, Metalfest, Rock Castle, Trutnov Open Air, Rock for People a dalších.

Dark Gamballe (Foto: František Paštěka)

Kapela představila průřez celou svou tvorbou od vyložených vykopávek z alb Superstar (2004) a Bonboniéra (2006), až po písně z alb Perpetuum Gamballe (2008) a Hluboký nádech (2018), ale největší ohlas u publika zaznamenala nejznámější píseň a největší hit kapely z alba Panoptikaria z roku 2015. Song Fata Kapitana Morgana doslova roztančil a rozjásal celé publikum.

Zazněly i písně z nového alba Dobrý lhář, které vyšlo v roce 2024. Publikum nechtělo kapelu jen tak pustit. Došlo tedy i na přídavek z roku 2006. Píseň Tam dole pod kanálem je příběhem Barbie a Kena. Zpěvák DeSed během koncertu vše vtipně komentoval a dokonce přišel s několika návrhy na přejmenování bruntálského festivalu. Například: Bruntal Assault nebo Brutální Bruntál. Kapela odcházela z pódia za bouřlivého potlesku již značně rozdováděného publika.

Kapela The Pant. (Foto: František Paštěka)

Po další poněkud delší přestávce a zvučení přišli konečně na řadu pořadatelé festivalu, tedy kapela The Pant z Břidličné. Pohybuje se na hudební scéně od roku 1996, vydala pět alb a koncertovala na festivalech Rock for People, Štěrkovna Open Music, Vizovické Trnkobraní, Sorfest, Masters of Rock, Sadekfest Open Air a dalších. Několikrát hráli dokonce i v USA. Jejich koncert začal s mírným zpožděním, ale od počátku měl obrovský úspěch. Tedy energii, drive a tah na branku. Lidé stáli na lavicích k sezení a pařili a tančili do rytmů a kytarových riffů hard rocku a heavy metalu.  Baskytarista a zpěvák Roman Kočiřík a kytarista Víťa Jelínek předvedli nespoutanou jízdu a dokázali, že tyto hudební žánry rozhodně nepatří do starého železa.

Byl představen i nový bubeník kapely Ivo Batoušek a zazněly staré dobré pecky v angličtině z alb Louder (2010) a Out There (2013), ale i novější písně v češtině. Skladby Pěsti a krev, Stíny a Joker pocházejí z posledního alba Bludnej kruh, které vyšlo v roce 2020.

Z festivalu Letnice Rock-Fest. (Foto: František Paštěka)

Páteční festival skončil pár minut po 22. hodině a je třeba konstatovat, že se vydařil. Zvuk byl výborný, a za to patří veliké poděkování panu Láďovi Zavadilovi z proslulého krnovského klubu Kofola Music Clubu. Všechny kapely vystoupily s obrovským nasazením. Lidé se bavili a užívali si večer opravdu na sto procent. Propojení mezi muzikanty a publikem, které dorazilo i z větší dálky, pulsovalo v každé lidské bytosti.

Zvláštní poděkování patří zejména Víťovi Jelínkovi a kapele The Pant za tento úžasný festival. Díky, že to děláte! Má to smysl! A pokud tento festival ještě neznáte, tak vám ho vřele doporučuji! V Bruntále to žije hudbou! Třeba se tam opět potkáme příští rok v srpnu.

David Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.