Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Organizátor metalového festivalu Sádekfest: Desátý ročník pro nás bude především oslava fanoušků

Organizátor metalového festivalu Sádekfest: Desátý ročník pro nás bude především oslava fanoušků

17.8.2024 07:30 Hudba

Festivalová sezona ve Slezsku zdaleka nekončí a malá vesnice Sádek u Velkých Heraltic na Opavsku se opět zapíše do dějin metalové hudby svým jubilejním desátým ročníkem, který proběhne v sobotu 24. srpna 2024 od 12 hodin. V rozhovoru s organizátorem Petrem Zekkym Hanáčkem, který je také bubeníkem metalové kapely Apathy Again, jsme zavzpomínali na začátky tohoto rodinného festivalu, ale také jsme probrali aktuální jubilejní ročník, jenž letos fanouškům nabídne pestrou směs metalových žánrů.

Zvětšit obrázek

Petr Zekky Hanáček.
Foto: archiv

Sádekfest slaví 10 let. Jak vzpomínáš na jeho začátky a co stálo za vznikem tohoto festivalu?

Začátky byly fantastické, bez velkých financí a ambicí jsme narychlo udělali párty víceméně pro přátele a kamarády. Šli jsme do toho s tím, že to buď vyjde, nebo ne. Sázka na nejistotu. Ale ono se to povedlo, také díky místu, které hostilo festival pod jiným názvem, ale ten byl za daných okolností ukončen z důvodu neshod mezi pořadateli.

Sádecký areál je pro metalový festival opravdu ideální. Je na konci vesnice a nikomu tady asi metalová hudba nevadí. Kdo vám toto místo doporučil?

Ono vše má svoje mouchy. Ideální je, že v areálu to žilo kulturou od pradávna. Jestli metal vadí, to nevím, určitě se najdou negativní ohlasy, ale setkáváme se spíše s těmi kladnými. Zpočátku byly obavy, aby to nebylo o nějakých satanistických orgiích, ale praxe ukázala, že jsme taky lidé a že jde především o muziku. Ono už ani nebylo kde uspořádat v místě nebo v okolí něco takového. Takže opět taková sázka. Buď k nám přijedou návštěvníci, nebo nepřijedou. Což je vzhledem k poloze a spojům dost komplikované. Ale povedlo se. Velký respekt patří kapelám, které hrály za minimální marže a dojely zahrát, což nás zvedalo, třetí ročník byl pak zlomový, když k nám dojela brazilská Paura. Reakce mistních jsou doufám pozitivní a berou to s nadhledem.

Váš festival je znamý i svým přesahem za hranice naší země, Pravidelně u vás vystupují zahraniční kapely. Na kterou kapelu nejvíce vzpomínáš a která tě v průběhu let nejvíce oslovila?

Miluji je všechny, ale kuriozitou byli Blanket Hill z Lucemburska, kteří chtěli přijet za každou cenu, ale trochu to popletli a dojeli do Sádku u Poličky (úsměv). Ale pak práskli do koní a vše stihli.

Vraťme se do žhavé přítomnosti. Když jsem viděl line-up letošního ročníku, tak jsem byl velmi nadšený. Letos máte účast tří zahraničních kapel, ale headlinerem je jednoznačně španělská kapela Vendetta FM (nebo také Vendetta Fucking Metal). Připomíná mi místy Panteru. Jak se vám podařilo získat tuto kapelu?

Ano, Vendetta má strašně blízko k Panteře a nijak se tím netají. Vendettu jsem našel na playlistu metalového festivalu Czech Death Fest v tomto roce a po zhlédnutí jsem věděl, že ji chceme v Sádku. Jelikož jsem věděl, že kapela Tortharry s nimi má co do činění, kontaktoval jsem Dana Pavlíka a on vše ujednal.

Dále je tady kapela Welicoruss, která sice již nějaký ten pátek sídlí v Praze, ale je to ruská kapela, která u nás zřejmě našla azyl a občas koncertuje i v Ostravě, například na Festivalu Metal!!! v roce 2022, kdy předskakovali slavným velikánům extrémního metalu, kapelám Pungent Stench a Napalm Death. Jaká byla komunikace s touto kapelou?

Kapelu sleduji již dlouho. Komunikace s ní byla výborná, jsou to naprosto milí lidé, vstřícní a vděční.

Podporujete i místní scénu a kapely z tohoto kraje. Letos u vás vystoupí například Dobytčí mor z Frýdku Místku, který je dnes již legendou a mimo jiné jednou z nejstarších grindcorových kapel v této zemi. Koho ty letos považuješ za favorita místní scény a na koho se nejvíce těšíš?

Základem je underground, který chceme podporovat a jako pořádající kapela Apathy Again máme z toho benefity. Dobytčí mor jsem zhlédl na Harryfestu a jejich vystoupení bylo vynikající, stejně jako Bloody Obsession na Bugrfestu. Můj favorit jsou berounští Destroy.

Letos je to žánrově velmi pestré. Od trash metalu, black metalu, death metalu, metalcoru až po crossover a groove metal. Váš festival slaví kulatiny. Chystáte nějaké speciality pro návštěvníky? Třeba ohňostroj, dorty, šampaňské nebo nějaké dobré pochutiny? Prozradíš víc?

Především je to oslava fanoušků, kterým se podařilo to dotáhnout k desátému ročníku, a to navzdory Covidu. Jejich finanční prostředky nám umožní vše realizovat a posouvat se dál. Díky. Speciality máme v kuchyni, na baru a v pivní sekci, ohňostroj díky teplotám a suchu ani nezkoušíme, vážíme si našich sádeckých hasičů a dopřáváme jim klid, dorty budou pro oslavence a snad budou i bublinky.

Co bys na závěr vzkázal hudebním fanouškům a čtenářům Ostravanu, kteří váš festival ještě neobjevili?

Jsme země nejen revivalů, ale také festivalů, a jsme vděční za jejich návštěvnost i na takových malých akcích, jako jsme třeba my. A je jen na nich, jaký festival si vyberou.

David Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.