Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Sedmý ročník literárního festivalu Inverze s hvězdným obsazením. Přijede i Iva Bittová

Sedmý ročník literárního festivalu Inverze s hvězdným obsazením. Přijede i Iva Bittová

15.8.2024 06:06 Obraz & Slovo » Zaostřeno

Literární festival Inverze se letos uskuteční již po sedmé, a to od 26. až do 31. srpna. Diváci se mohou těšit na celou řadu knižních novinek od známých i začínajících autorek a autorů z tuzemska i zahraničí.

Zvětšit obrázek

Iva Bittová na festivalu Hradecký slunovrat v roce 2021.
Foto: Zdeněk Kamrla

Inverze je vyhledávaným festivalem pro svůj intermediální záběr a dramaturgii ukazující literaturu z různých úhlů a v souvislosti s různými kulturně-společenskými odvětvími. Součástí programu tak bude řada podnětných diskusí, besed, promítání filmu nebo literární procházka na haldu Ema.

„Také pokřtíme několik nových knih nakladatelství Bílý Vigvam a nouze nebude ani o bohatý dětský a hudební program. Letos se Inverze bude konat v Kulturním centru Provoz, Centru Pant, klubu Fiducia a v Pavilonu na Černé louce,“ uvedl zástupce organizátorů Vasilios Chaleplis.

Z literárních hostů na festivalu vystoupí Iva Bittová ve společnosti básníka Petra Hrušky, Marek Torčík, Małgorzata Lebda, Silvia Lauder, Andrea Sedláčková, Petr Šesták, Apolena Rychlíková s Veronikou Pehe, Ondřej Trhoň, Tyto Say, Ján Markoš, Kamil Bouška, Jakub Stanjura, Zofia Bałdyga, Nicol Hochholczerová, Vojtěch Pecka, Šimon Leitgeb, Tereza Semotamová, Colin McGuire, Jan Horský, Antonín Zhořec a další. Na programu budou literární čtení Harakiri, Paseka Petra Hrušky (Marek Pražák & Patrik Linhart), literární procházka na haldu Emu či tradiční pořad Romana Polácha o českém surrealistickém dramatu, který bude připraven ve Fiducii a jehož hosty budou Zuzana Truplová a Marek Lollok.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Bílý Vigvam proběhnou na Inverzi celkem tři křty. „Pokřtíme debutovou sbírku básní Natálie Schejbalové, novou sbírku Iryny Zahladko a v neposlední řadě také ilustrovaný slovník ostravské mluvy Kratke Zobaky aneb Jak se mluvi na Ostravsku, který vytvořila ilustrátorka Alžběta Štenclová,“ dodal Chaleplis.

V rámci sobotního dětského programu proběhne Ulepená dílnička pro děti s Aničkou Borovičkovou Ročkovou a divadelní představení „Karlova a Jaromírova pohádka“ s Jakubem Folvarčným. Co se týče koncertů, festival přivítá písničkářku Annu Vaverkovou a kapelu MMNK.

Zdroj: tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.