Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Těšínské divadlo uspořádá na Dole Barbora festival Scéna bez hranic

Těšínské divadlo uspořádá na Dole Barbora festival Scéna bez hranic

14.8.2024 09:10 Divadlo » Zaostřeno

Těšínské divadlo koncem srpna uspořádá v industriálním areálu bývalého Dolu Barbora divadelní festival Scéna bez hranic / Scena bez granic. Poté, co loni sklidila tamtéž velký úspěch inscenace Krzywy kościół v rámci prázdninového programu Léto na Barboře, rozhodlo se divadlo pozvat další hosty a program tento rok rozšířit do podoby mezinárodní festivalové přehlídky. Ta se bude konat jako součást letošního ročníku Léta na Barboře od 27. srpna do 1. září.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Těšínského divadla Krzywy kościoł.
Foto: Karin Dziadek

„Festival Scéna bez hranic je jednou z aktivit, které oživují pohornickou krajinu Karvinska. Území několik desetiletí patřilo hlavně průmyslu, ovšem éra těžby černého uhlí tady končí. Na budoucnost tohoto místa se zaměřuje krajský program POHO 2030. Připravuje se zde několik projektů tak, aby se pohornická krajina vrátila lidem, aby byla atraktivní pro volný čas i podnikání. Divadelní představení v prostoru bývalého Dolu Barbora budou určitě zajímavým kulturním zážitkem,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

Pražské Divadlo pod Palmovkou přiveze oceňovanou inscenaci Žena filmového kritika, Teatr Korez z polských Katovic uvede inscenaci Mianujom mie Hanka, pražský soubor Buchty a loutky uvede hned dvě inscenace, a to Neposlušná kůzlátka a Automat na filmy.

Polská scéna Těšínského divadla znovu uvede úspěšnou inscenaci Krzywy kościół a komedii Kogut w rosole. Česká scéna představí divácky interaktivní inscenaci Splašené nůžky. Loutková scéna Bajka ve svém šapitó uvede inscenaci O Jasiu a Małgosi a premiéru inscenace Frankenstein.

V rámci Divadelního festivalu Scéna bez hranic nabídne Těšínského divadslo, kteréi festival organizuje, pro děti i dospělé řadu doprovodných akcí, například workshopy či hudební vystoupení. „Program odráží kulturní bohatství regionu. Pestrou nabídku programu uvedeme na scéně umístěné v budově staré kompresorovny a v speciálním cirkusovém šapitó,“ říká ředitel Těšínského divadla Petr Kracik.

Zdroj: Tisková zpráva Těšínského divadla

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.