Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Jak moc může sblížit slovo. Švadronění je pozoruhodným příspěvkem přátel k narozeninám Pavla Hrušky

Jak moc může sblížit slovo. Švadronění je pozoruhodným příspěvkem přátel k narozeninám Pavla Hrušky

7.8.2024 11:28 Obraz & Slovo

Literární teoretik a kritik Pavel Hruška, který je nepřehlédnutelnou postavou ostravské umělecké scény, letos v červnu oslavil významné životní jubileum. U této příležitosti vydal spolek Fiducia publikaci s názvem Švadronění. Sborník obsahuje příspěvky jeho uměleckých přátel, ať už jde o básně či různé vzkazy, ale také bohatý obrazový doprovod. Vyšel v nákladu pouhých šedesáti kusů, přesto si tento vydavatelský počin zaslouží pozornost.

Zvětšit obrázek

Spolek Fiducia vydal sborník Švadronění.
Foto: Aleš Honus

Byť může mravenčí práce literárního teoretika Pavla Hrušky působit někdy přehlédnutelně, není tomu tak. S týmem kolegů pod záštitou Antikvaritátu a klubu Fiducia se podílel mimo jiné na Literární mapě Ostravy, na bulletinu Krásná Ostrava, na publikaci Cesty do ostravského (v)nitrozemí a mnoha dalších projektech. Kromě toho je svědomitým editorem a obecně velmi vnímavým komentátorem literárního života. Nemůžeme opomenout ani celoživotní Hruškovu příchylnost k ptactvu a k jejich způsobu života.

Letos Pavel Hruška oslavil šedesátiny a je zcela přirozené, že okruh přátel a kolegů mu chtěl vzdát poctu. A jak jinak, než sborníkem, tedy knihou. Knihy Hruška bytostně miluje a naplňují téměř celý jeho život – soukromý i ten pracovní. Sborník k šedesátinám připravil okruh kolegů akademických i laických; společným jmenovatelem byl spolek Fiducia, který nakonec knihu vydal vlastním nákladem ve velmi omezeném počtu výtisků. Podle všech příspěvků, které ve sborníku nalezneme, můžeme ihned vytušit, jak pozitivní a pevný vztah mají respondenti vůči oslavenci.

Mezi zastoupenými gratulanty v knize čtvercového formátu nalezneme například Ilonu Rozehnalovou, Jakuba Chrobáka, Tomáše Rozehnala, Moniku Horsákovou či Martina Strakoše. V úvodním slově, které má na svědomí Ilona Rozehnalová, promlouvá empaticky k Pavlovi: „S tebou jsem si poprvé, Pavle, uvědomila, jak moc může sblížit slovo. Ať už to vyřčené, nebo to, které nakonec není potřeba říkat. Jak moc může sblížit psaní, společné přemýšlení, hádání se o slova, snaha dostat do slov anebo za slova to, co prožíváme, vidíme, co je kolem nás.“

Ukázka z knihy Švadronění. Vlevo Pavel Hruška. (Foto: Aleš Honus)

O další dojemnou zdravici se postarala básnířka Petya Stach, která ve své básni akcentovala Pavlovu zálibu v ornitologii: „Ať město roztaje pod žlutým světlem / ať znovu vyrostou keře ptákům / ať se myslí i na ty poslední / na osly – / ať nás dovedou / kde je pro nás přichystáno.“

Ve sborníku není pouze psané slovo, důležitou součástí jsou i fotografie a výtvarný doprovod. Jedná se o snímky ze soukromého archivu Pavla Hrušky nebo jednoduše momentky od přátel. Součástí výtvarné stránky jsou například obrazy Hany Puchové s motivem ptáků, Zdeňka Janošce Bendy a dalších umělců. Najdeme zde dokonce i ptačí koláž od autorů Jiřího Sovadiny a Petra Šimíčka.

Ukázka z knížky. (Foto: Aleš Honus)

Stejně jako gratulanti zastoupeni v tomto sympatickém sborníku musím i já popřát Pavlovi vše dobré do dalších let: pevné zdraví, bystrou mysl a hodně společných kontemplativních chvilek s jeho oblíbeným ptactvem.

Byť sborník nemá ambice být komerčně šířen a je a ohledem na nízký náklad distribuován pouze v úzkém okruhu uměleckých přátel, nelze mu upřít kvalitu a atraktivitu i pro širší publikum. Obsažené texty jsou vybrány s velkou citlivostí a nezáleží příliš, zda se jedná o básně, drobné imprese nebo jen lakonické vzkazy. Příspěvky v celku kompaktně fungují i díky své rozmanitosti. Jedinou výtku bych směřoval snad jen k nevýrazné obálce, která příliš nevzbuzuje pozornost.

Sborník sice není s ohledem na limitovaný náklad v prodeji, ale je k dispozici v Knihovně města Ostravy, Moravskoslezské vědecké knihovně, ale také v knihovně Galerie výtvarného umění v Ostravě či v Národní knihovně ČR v Praze.

*

Švadronění. Sborník Pavlu Hruškovi k šedesátinám. Autoři textů: Ilona Rozehnalová, Jakub Chrobák, Monika Horsáková, Petya Stach, Přemysl Bureš, Petr Čichoň, Martin Strakoš, Marek Pražák, Iva Málková, Jan Malura a další. Ilustrace: Jan a Markéta Šnébergerovi, Hana Puchová, Zdeněk Janošec Benda, Šárka Mikesková, Katarína Szanyi a další. Fotografie: Jaroslav Malík, Roman Polášek, Martin Popelář a další.  68 stran. V nákladu 60 kusů vydal spolek Fiducia v roce 2024.

Martin Šenkypl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.