Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostrava v plamenech hlásí zásadní změnu. Místo hlavní hvězdy U.D.O. zahraje finský Stratovarius

Ostrava v plamenech hlásí zásadní změnu. Místo hlavní hvězdy U.D.O. zahraje finský Stratovarius

2.8.2024 18:35 Hudba

To, co se stalo loni na festivalu Colours of Ostrava, dnes zažívají pořadatelé metalové přehlídky Ostrava v plamenech, která proběhne v sobotu v Dolních Vítkovicích. Den před odjezdem do České republiky zkolaboval frontman německé kapely U.D.O. a kapela proto nemůže dorazit. Pořadatelé ale dokázali téměř nemožné - během pár hodin sehnali náhradu v podobě vynikající finské heavy metalové kapely Stratovarius. Ta s velkým úspěchem v Ostravě vystoupila už v roce 2015.

Zvětšit obrázek

Finská kapela Stratovarius.
Foto: Jarmo Katila

„Náš milovaný dvaasedmdesátiletý metalový bůh Udo Dirkschneider dnes nad ránem zkolaboval. V tuto chvíli je v nemocnici, kde podstupuje sérii vyšetření.  Informoval nás o tom jeho syn, bubeník jeho kapely Sven Dirkschneider,“ oznámil v pátek v podvečer pořadatel festivalu Patrik Kohut.

„Udo Dirkschneider vážně onemocněl. V tuto chvíli je v péči lékařů a podstupuje sérii testů a vyšetření. Samozřejmě bychom pro vás zítra rádi vystoupili, ale zdraví je na prvním místě. Doufáme, že se co nejdříve vrátíme do České republiky a uvidíme se,“ píše se v e-mailu, který obdrželi pořadatelé.

„Obrátili jsme svět naruby, abychom zajistili náhradu na zítřejší večer. Samozřejmě, Udo je nenahraditelný, nicméně uvidíme jinou super kapelu, a to finské Stratovarius, kteří se k nám vrátí po devíti letech,“ dodal Kohut

Kromě kapely Stratovarius v sobotu v Ostravě vystoupí i finští Beast in Black, ale také velšská formace Phil Campbell and the Bastard Sons, v jejímž čele stojí dlouholetý kytarista slavných Motörhead.
Punc exotiky do Ostravy přiveze kapela z Iráku Dark Phantom, za zmínku rozhodně stojí i účast nizozemských Blackbriar.

Stejně jako všechny ostatní velké festivaly také Ostrava v plamenech bude pouze bezhotovostní, návštěvníci budou muset platit náramky vybavenými čipem, který si budou muset nabít libovolnou částkou. Neutracené peníze jim budou po festivalu vráceny.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.