Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Šéf klubu Barrák Marcel Palovčík: Za letošek překročíme hranici 200 koncertů, mám z toho radost

Šéf klubu Barrák Marcel Palovčík: Za letošek překročíme hranici 200 koncertů, mám z toho radost

25.7.2024 10:54 Hudba

Ostravský klub Barrák nejenom zdárně přečkal přestěhování na nové působiště, ale v poslední době i výrazně rozšířil svůj žánrový dramaturgický záběr. Nechci, abychom byli vnímáni jen jako metalový a punkový klub, říká v rozhovoru pro Ostravan.cz majitel klubu Marcel Palovčík, v němž bilancuje své působení na novém místě a také zve na nejbližší koncerty, zejména pak na sérii hudebních večerů Barrák Music Hrad, která vyvrcholí dalším ročníkem festivalu s jednoduchým a úderným názvem Metal!!!

Zvětšit obrázek

Provozovatel hudebního klubu Barrák Marcel Palovčík.
Foto: Aleš Honus

Od přestěhování klubu Barrák z Havlíčkova nábřeží na Fügnerovu ulici uplynul už téměř rok. Už si na nové místo zvykli i ti, kteří tak trochu brblali, že už Barrák není v centru města?

Myslím, že si na to nejenom zvykli, ale že zjistili, že je to mnohem lepší. Je tady dostupnější dopravní spojení, než bylo na Havlíčkovo nábřeží. Tramvaje jsou blíž, autobusy jsou blíž, navíc je to kousek od hlavního vlakového nádraží. I lidé z Poruby zjistili, že to do Přívozu autobusem trvá kratší dobu než do centra. Takže skutečně je to tak, že i ti, kteří byli k novému místu skeptičtí, po pár koncertech začali říkat, že je to tady mnohem lepší a že se jim na novém místě líbí.

Asi nikomu neuniklo, že Barrák teď pořádá daleko více koncertů než kdykoliv v minulosti, nepřehlédnutelné je hlavně žánrové rozkročení, které je širší než dřív. Zdá se, že se tady nebráníte žádným žánrům, aniž byste rezignovali na tvrdou metalovou muziku, ke které máš asi nejblíž…

Je to tak. Já už jsem se k tomu začal více přiklánět v posledních letech, kdy jsme sídlili na nábřeží. Snažil jsem se, aby Barrák nebyl vnímán jen jako metalový a punkový klub. A nové působiště, kde disponujeme i větším prostorem, rozšíření dramaturgie ještě více nahrálo. Vlastně tady v Ostravě není srovnatelně velký klubový prostor, kde se provozuje živá hudba, takže kdo jiný by měl tyhle koncerty dělat, než Barrák? (úsměv)… Navíc tady máme výhodu, že kromě hlavního sálu máme k dispozici i malou scénu, kde si můžu dovolit dělat i komornější koncerty s interprety menšinových žánrů, na které přijde třeba jen několik desítek lidí. Návštěvnost některých z nich je sice velmi malá, ale to už ke klubovému životu patří. Velké pozitivum představuje přilehlá zahrada, kterou máme k dispozici. Začali jsme tady dělat koncerty a venku funguje i restaurace.

Zmínil jsi, že Barrák je jediný ostravský klub s živou hudbou, který má takto velkou kapacitu. Čím to je, že žádný srovnatelně velký klub tady není?

Těžko říct. Možná je to nedostatkem prostorů v Ostravě. Než jsem našel nové místo pro Barrák, myslel jsem si, že nic takového se v Ostravě najít nedá. Možná je to způsobeno i tím, že dělat koncerty, na které musí přijít několik stovek lidí, aby se zaplatily, není v Ostravě vůbec žádná sranda. Bohužel nejsme na úrovni Brna nebo Prahy, která obrovským způsobem těží z turismu a také z velkého počtu studentů. U nás bohužel nemůžu říct, že by studenti tvořili početnější část naší klientely. Chodí k nám spíše Ostraváci, případně lidi z blízkého okolí. Takže v Ostravě prostě není tak silná poptávka, aby se tady uživily dva nebo tři takto velké klubové prostory. Samozřejmě tady máme klub Fabric, což je ale úplně jiná kategorie, tento klub je zaměřen na taneční hudbu, nikoliv na živé produkce.

Čím to je, že na koncerty chodí tak málo studentů? Vždyť jsou jich v Ostravě tisíce.

Je to možná tím, že mladá generace je z velké části zaměřena více na elektronickou hudbu, a asi to bude i financemi. I proto chci od podzimu na malé scéně Barráku u vybraných koncertů zavést výrazné slevy pro studenty a také pro mladé muzikanty, u kterých mě strašně mrzí, že nechodí na živé koncerty. Ta sleva by měla činit až 75 procent, což si myslím, že už je hodně zajímavé, a mohli bychom tyto menší akce, kam zveme často i neznámé kapely, zaplnit.

Co tě vede k pořádání těchto malých koncertů, na kterých se asi nedá vydělat, naopak na řadu z nich asi i doplácíš?

Zatím se nezaplatil ani jeden (smích). Vždycky na ně doplácím, ale beru to tak, že je to součást našeho působení a že je třeba tyto kapely podporovat. Mohl bych se na to sice vykašlat a pořádat jen takové akce, které vydělávají, ale v tom případě by tady hrálo pořád to samé a nikam by se to neposouvalo. Každá kapela přece začínala v klubu. Takže by bylo fajn, kdyby k nám lidi přišli i na kapelu, kterou třeba vůbec neznají. Já můžu slíbit, že určitě budou spokojeni. Než kapelu pozvu, poctivě si ji naposlouchám, takže si zakládám na tom, že všechno, co hraje na malé scéně, je opravdu kvalitní.

I letos pořádáš sérii Barrák Music Hrad, která nabídne koncerty rozličných žánrů na Slezskoostravském hradě. V čem se bude její koncept lišit od minulého roku?

Ten koncept bude trošku jiný a koncertů bude méně. Naší vlajkovou lodí je samozřejmě festival Metal!!!, který sice ještě po ekonomické stránce není tam, kde by měl být, ale vidím tam každoroční progres, počet návštěvníků nám postupně stoupá a přijíždějí na něj i lidé ze Slovenska, Polska i Maďarska. Ani letos nebude chybět akce Naděje Moravskoslezského kraje, která nabídne výběr velmi dobrých kapel z regionu, letos to budou kapely Nedivoč, Saca, Limity a Moře dní. Kromě toho chceme lidem nabídnout akce a hudební spojení, která hned tak nezažijí, takže letos se můžete během jednoho večera těšit na vynikající PSH, Prago Union a Rest, což jsou legendy české rapové scény. Podobným směrem se chci ubývat i v příštím roce.

Už jsi zmínil, že největší akcí bude festival Metal!!! Kdo letos přijede a bylo těžké přesvědčit zahraniční headlinery?

Já jsem strašně rád za blackmetalový Marduk ze Švédska, i když v tomto případě bylo dojednávání celkem v pohodě a nebylo vůbec složité. Těší mě taky, že přijedou Krisiun z Brazílie. Zpočátku jsem si myslel, že odehrají v Evropě nějaké menší turné, ale nakonec z těch e-mailů vyplynulo, že přiletí jen kvůli našemu festivalu. O to víc mě těší, že je v Ostravě budeme moci přivítat. Krásné je i to, že přiletí i americká death-metalová kapela Malevolent Creation a strašně rád jsem i za český Gutalax, který ve svém žánru považuju momentálně za nejúspěšnější českou kapelu. Na plakátech evropských festivalů už nejsou jen jedni na seznamu, ale jsou na nich větším písmem hned pod headlinery. Když vidím jejich fotky ze zahraničních koncertů, jak hrají před třiceti tisíci lidmi, přijde mi naprosto neuvěřitelné, že jde o kapelu z jižních Čech. Jejich kalendář je opravdu velmi nabitý, tak je super, že jsme se termínově sešli.

Nemáš ambice z festivalu Metal!!“ vybudovat větší akci, která by trvala déle než jeden den? Třeba akci velikosti festivalu Brutal Assault?

To určitě ne, takové ambice vůbec nemám. Samozřejmě chci, aby přišlo hodně lidí, rozhodně ale nechci dělat akci pro deset tisíc lidí a více. Všichni, kteří se v této branži pohybují, vědí, že to už by byla práce na plný úvazek na celý rok pro několik lidí.

A co podzimní sezona v klubu Barrák? Na co se můžou návštěvníci těšit?

Těch koncertů do konce roku bude několik desítek, je toho opravdu spousta. Letos určitě překročíme rekord, počet koncertů za celý rok bude více než dvě stovky. Rozhodně se všichni těšíme na kultovní kapely The Exploited a Destruction, ale také na Kosheen, což je legenda taneční scény. U velkých českých jmen můžu zmínit namátkou Pražský výběr, znovuzrozenou kapelu Ecstasy of St. Theresa, Poutníky, J. A. R., ale třeba i Jaroslava Rudiše a U-Bahn, Tomáše Kočka a další. Já se paradoxně nejvíce těším na koncerty, které chystáme na malé scéně. Dost se těším na finské Steve’n‘Seagulls, kteří hrají metalové a rockové skladby v bluegrassovém pojetí. Je to neskutečná zábava. V Ostravě budou poprvé a jsem zvědav, kolik na ně přijde lidí. Ale určitě to bude stát za to.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.