Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Štěrkovna Open Music letos poprvé představí i malou klubovou scénu

Festival Štěrkovna Open Music letos poprvé představí i malou klubovou scénu

17.7.2024 12:00 Hudba » Zaostřeno

Novou scénu letos připravují pořadatelé festivalu Štěrkovna Open Music, který se bude konat na břehu jezera v Hlučíně od 25. do 27. července. Ke 20. narozeninám sobě i návštěvníkům nadělili komorní klubovou scénu. Budou se tam konat menší koncerty, přednášky či kvízy.

Zvětšit obrázek

Tak bude vypadat nová klubová scéna na Štěrkovně.
Foto: Štěrkovna Open Music

„Součástí areálu máme sál místní restaurace, který jsme během dvacetileté historie festivalu využívali různě. Dlouho jsme přemýšleli, jak jej posunout a letos se to podařilo. Spojili jsme se s architektem Jiřím Halfarem ze studia Místní architekti. Ten nám pomáhá s vizuální stránkou celého festivalu a návrh klubu přijal jako velkou výzvu. Jsem zvědavý, co konečnému výsledku návštěvníci řeknou,“ řekl pořadatel festivalu David Moravec.

Dodal, že v klubu vystoupí například kytarista Milan Bátor, který se svými hosty k 80. výročí narození Karla Kryla zahraje jeho neslavnější písně. Vystoupí tam i kapela Retro B, která je složená z herců a uměleckých pracovníků Divadla Petra Bezruče v čele s herečkou Markétou Matulovou.

Na programu jsou i besedy. Popovídat si s zájemci mohou s pořadateli či zpěvákem Petrem Harazinem, který otevřeně promluví o své alkoholové životní epizodě. Připravují se i hospodské kvízy o vstupenky na příští festival. Ve večerních hodinách pak pódium v klubu bude patřit cimbálovým muzikám.

„Našim cílem je zprostředkovat i intimní zážitek na velké akci. S ohledem na velikost sálu je kapacita klubu omezená. Věřím, že si tam alespoň na chvíli cestu najde většina našich návštěvníků,“ dodal druhý z ředitelské dvojice Matěj Ostárek.

Architekt Halfar pro klub navrhl vestavbu ve stylu stupňovité elevace, kavárenské uspořádání pro sedící diváky a černými samety zakryl bílé stěny sálu. „Vytvoříme tři různé úrovně pomocí velkých typizovaných bloků. Jejich poskládáním vzniknou různě vysoké stupně hlediště a celý prostor získá dynamiku a zároveň již zmíněnou intimitu,“ uvedl. Dodal, že na každé výškové úrovni se bude dít něco jiného. Tu nejnižší zaplní řady židlí, které se po koncertě nebo besedě snadno odnesou, a tím se uvolní parket pro tanec. Nejvýše v hledišti se bude sedět u stolků nebo v křeslech.

Celkem letos festival Štěrkovna Open Music nabídne program na čtyřech scénách a v rodinné zóně. Vystoupí na něm například Divokej Bill, No Name, Olympic, Rybičky 48, Ewa Farna, Wohnout, J.A.R. či Tři sestry. Chystají se i mimořádné projekty. Kytarista Michal Pavlíček přijede s orchestrem, Adam Plachetka s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Markers zazpívají největší hity Osvobozeného divadla. Vrcholem festivalu pak bude projekt Symphonic Dance Music. Mimořádné spojení Janáčkovy filharmonie, DJ Lowy a největších světových hitů taneční hudby budou moci návštěvníci festivalu po několika letech zažít už podruhé.

Zdroj: tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.