Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Romeo jako Polák a Julie jako Češka. Ředitel Těšínského divadla představuje nadcházející sezonu

Romeo jako Polák a Julie jako Češka. Ředitel Těšínského divadla představuje nadcházející sezonu

12.7.2024 19:22 Divadlo

Nacházející sezona Těšínského divadla v Českém Těšíně dostala příznačný název „ ... na jiné adrese“. S ředitelem tohoto divadla, režisérem Petrem Kracikem, jsme si povídali právě o sezoně, která bude významně ovlivněna plánovanou rozsáhlou rekonstrukcí. „V úterý 16. července oficiálně zahajujeme stavební práce. Veškeré další konání bude probíhat podle plánu revitalizace hlavní budovy Těšínského divadla, jejíž součástí je i výstavba Těšínského divadelního a kulturního centra,“ říká Petr Kracik.

Zvětšit obrázek

Ředitel Těšínského divadla Petr Kracik.
Foto: Ladislav Vrchovský

Rekonstrukce Těšínského divadla bude slavnostně zahájena sice v úterý, ale už v dubnu se před hlavní budovou objevilo lešení. Tak jak to tedy je?

Ano, některé práce začaly v předstihu, byla to takzvaná první fáze, jejíž součástí byla výměna skleněné fasády, hlavního vstupu do divadla a omítek v pohledové části. Tato fáze už je ukončena.

Co se vlastně skrývá za názvem Těšínské divadelní a kulturní centrum?

Projekt na Těšínské divadelní a kulturní centrum jsme vypracovali v roce 2022. Na ministerstvu kultury se velmi líbil a dostali jsme dotaci nejen na výstavbu tohoto centra, ale i na rekonstrukci diváckých prostor Těšínského divadla včetně jeviště a zákulisí. Podmínka je jediná, že se vše musí zvládnout do září 2025. Zbývá nám tedy už jen 400 dní. Bereme to jako výzvu. Krásným paradoxem této rekonstrukce je, že se vracíme zpět do doby postavení budovy Těšínského divadla. Už tehdy byl plán vytvořit zde multifunkční instituci, kterou, jak doufám, teprve my uvedeme v život. Tedy všechno dohromady i s hvězdárnou.

V tom, že v budově divadla se nachází hvězdárna, jste asi unikát…

Ano, jsme jediným divadlem na světě, která má hvězdárnu, ale specifik našeho divadla je více. Hrajeme ve dvou jazycích, máme tři rozmanité soubory… jsme prostě specifické Těšínské divadlo, ale to jistě už všichni dávno vědí.

V této chvíli sedíme v téměř prázdné kanceláři ředitele, na první pohled je zřejmé, že se všichni stěhujete jinam …

Ano, stěhujeme se všichni do budovy C. To je ta budova za vrátnicí. Vešla se tam všechna provozní pracoviště, která byla v budovách A a B, včetně pracoviště Městské knihovny, protože její hlavní část bude během rekonstrukce také uzavřena. V budově C vznikne i provizorní divadelní Scéna M, která bude zřízena v prostoru malírny. Tam se bude v době rekonstrukce zkoušet i hrát divadlo. Dalo by se říct, že tam doslova sedíme hlava na hlavě. Naštěstí se loutková scéna Bajka přestěhovala na letní a podzimní provoz do zakoupeného cirkusového šapitó, které bylo postaveno v zadní části dvora, takže nebude až tak těsno.

Mohl byste blíže představit nadcházející sezonu a říct, kde kromě zmiňované Scény M budete hrát?

Česká scéna Těšínského divadla ve Studiu M připraví své dvě nadcházející premiéry. Zahájíme hrou Souborné dílo Williama Shakespeara (zkrácená verze). Diváci možná tuto hru znají pod názvem Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách, ale to už se pod tímto názvem uvádět nesmí, neboť autoři hru přepracovali, protože se jim zdálo, že je ve hře příliš nekorektního humoru. Ale nebojte se, i po přepracování je zde prostor pro kvalitní humorné situace. Shakespeare je prostě nepřekonatelný. Hrát budeme před stupňovaným hledištěm pro osmdesát až sto diváků. Je to menší, než je náš hlavní sál, nicméně inscenace musíme zároveň připravovat tak, aby byly hratelné všude tam, kde hrajeme pro své předplatitele. Například v Třinci, kde budeme tuto inscenaci reprízovat pro těšínské předplatitele. Druhou premiérou, která se zde odehraje, bude Máchův Máj v režii Vladimíra Morávka a s hudbou Michala Pavlíčka. Poslední premiéra sezony bude v březnu 2025: Bude to Goldoniho Letní byt, ale ta už bude premiérovaná v Třinci.

Jak to bude po dobu rekonstrukce s Polskou scénou?

Ta bude hrát v polském Cieszyně v Divadle Adama Mickiewicze. S vedením divadla jsme se dohodli na spolupráci na koprodukčním polsko–českém projektu s názvem Stýská se mi po tobě, Čechu, jehož součástí je i premiéra hry Williama Shakespeara Romeo a Julie ve společném provedení Polské a České scény Těšínského divadla. Inscenace bude dvojjazyčná. Montekové, a tedy i Romeo, budou mluvit polsky a Kapuletové budou Češi. Režie se ujal významný polský režisér Konrad Dworakowski. Nová sezona Polské scény už začala s předstihem v červnu představením inscenace hry Aleksandra Fredra Zemsta.

Myšlenka na společné dvojjazyčné představení dvou divadelních souborů je skvělá…

Ano, a my se chceme jít ještě dál a zabýváme se myšlenkou pozvat v blízké budoucnosti, tedy po dokončení rekonstrukce, i divadla z Evropy, která podobně jako my působí na hranicích dvou států a také hrají v prostoru národnostních menšin: Slovinci spolu s Italy nebo Maďaři a Rusíni ve slovenských divadlech. Prostě podobně konfigurovaná divadla jako jsme my v Českém Těšíně.

A co vaše třetí scéna, tedy Bajka?

Loutková scéna Bajka bude hrát v cirkusovém stanu venku. A připravovaná premiéra inscenace Frankenstein proběhne v rámci připravovaného festivalu na Dole Barbora, který se bude konat na konci srpna.

Když jste před několika lety přišel do funkce ředitele Těšínského divadla, tušil jste, co vás čeká?

Tušil. Věděl jsem, že divadlo rekonstrukci jako takovou potřebuje. Řekl jsem si, že jestli tady vydržím pět let, tak to bude na mně. Ve skrytu duše jsem možná doufal, že to bude dělat někdo jiný, ale teď …

… teď si to užíváte?

Tak to ne. Poslední rok byl velmi divoký a vlastně každý rok, který jsem tady odsloužil, byl velmi výjimečný a docela těžký. Teď se ale těším na to, až budu otevírat sezonu v rekonstruovaném Těšínském divadle. Nejtěžší věc, tedy přípravné a projektové práce už máme za sebou. Slavný francouzský filmař, když dopsal scénář k filmu, prohlásil: Film je hotov, zbývá ho jen natočit. A já říkám: Vše je připraveno, zbývá jen Těšínské divadlo zrekonstruovat.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.