Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Moře dní má novou píseň Dovolená. Na dokončení čekala pět let, teď vyšla ve studiové i živé verzi

Moře dní má novou píseň Dovolená. Na dokončení čekala pět let, teď vyšla ve studiové i živé verzi

12.7.2024 13:43 Hudba » Zaostřeno

Ostravská kapela Moře dní, která byla loni za své debutové album nominována na Cenu Jantar v kategorii populární a alternativní hudba, vydává nový singl a videoklip k písni Dovolená. Píseň se rodila velmi dlouhou dobu – její nedokončená demonahrávka ležela prý v šuplíku dlouhých pět let.

Zvětšit obrázek

Ostravská kapela Moře dní ve své koncertní sestavě.
Foto: Matěj Smékal

„Po letech to na mě odněkud vyskočilo a Lukáš mě přiměl celou věc dopsat. Nutno dodat, že nebýt mé dobré kamarádky Emy, která mi nezištně u kafe ponoukla téma dovolené, možná bych s tím už nikdy nehnul. Pak to najednou přišlo – při letní šňůře se skupinou Buty jsem to na jeden zátah dopsal v autě na cestě mezi koncerty,“ říká frontman Moře dní Martin „Marcyn“ Hampel.

„Každému se to může stát: dvě duše si zbydou a jedou spolu na dlouhý výlet. Neví, co čekat, ale změna prostředí prospívá a jakékoli zpestření času na světě je plus. Může se stát, že půjde o všechno, stejně tak nemusí jít vůbec o nic. Zkusit si něco nebo se držet zkrátka? Myšlenky nahlodávají a vybízejí k mnoha variantám…,“ vzpomíná Marcyn na vznik písně Dovolená.

Jako hosty si kapela přizvala ještě trombonistu Štěpána Janouška a zpěvačku Alex Denisu Katzer (20 minutes), zvonkohru nahrál klávesista Petr Mlynář a housle Robin Lefner.

Singl se studiovou verzí písně, který je aktuálně nasazen do Hitparády Rádia Ostravan, doprovází i klip s živě natáčenou zvukovou stopou. „Natáčení v Lomnici u Tišnova vzniklo jako spontánní nápad. Jde o místo, kde trávil dětství kytarista Lukáš Lukáš. Brali jsme to jako malou kapelní dovolenou, ale zároveň jsme si užili dost práce kolem natáčení. I když byl květen, při stmívání na Veselském Chlumu jsme doslova mrzli. Klip na letní píseň vznikal paradoxně se zkřehlýma rukama všech zúčastněných,“ dodává Marcyn. Spolu s Dovolenou natočili Moře dní v Lomnici na Veselském Chlumu i živé záznamy písní Jabko a Vlasy.

Moře dní se zrodilo roku 2022. Ústřední autorskou dvojici tvoří Marcyn a kytarista Lukáš Lukáš, které během živých koncertů doprovází baskytaristka Kristýna Krompolcová, kytarista Marek Slon Slonina, mandolínista Robin Lefner, klávesista Petr Mlynář a bubeník Petr Novák.

V nejbližší době vystoupí Moře dní 17. července v Praze na Výstavišti, 20. července na festivalu Let v Hranicích na Moravě, 30. srpna na Slezskoostravském hradě v Ostravě a 31. srpna na festivalu Dolnolhotský buben.

Zdroj: tisková zpráva kapely

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.