Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Divokou zahradu kolem bývalých jatek doplnil Stín Bauhausu. Poskytne útočiště návštěvníkům i kolemjdoucím

Divokou zahradu kolem bývalých jatek doplnil Stín Bauhausu. Poskytne útočiště návštěvníkům i kolemjdoucím

1.7.2024 08:42 Atd. » Zaostřeno

Před rokem a půl založenou veřejnou zahradu kolem sídla ostravské galerie Plato nově doplňuje mobiliární prvek poskytující zastíněnou plochu o velikosti 25 čtverečních metrů. Lidé díky němu získají stinné místo pro sezení, ležení a potkávání se na zahradě. Je navržen architektonickým studiem MAK! tak, aby jej mohli využívat návštěvníci i kolemjdoucí, jednotlivci a skupiny.

Zvětšit obrázek

Stín Bauhausu před galerií Plato.
Foto: Jan Antoš

Zahradu dělá zahradou také stín. Zahrada přítomnosti, jak je nazván veřejný zelený prostor obklopující Plato, byla založena na podzim roku 2022 na permakulturních principech. I proto se tu například nesázejí vzrostlé stromy, ale velmi mladé stromky starých odrůd. Ty mají v měnících se klimatických podmínkách lepší šanci zakořenění a zdravého růstu. Na stín korun těchto stromů si proto ještě nějakou dobu počkáme. V teplých letních měsících je však každý kousek stínu ve městě cenný. Galerie proto pozvala na rezidenční pobyt architektonické studio MAK! (Kateřina Vídenová a architekt Adam Wlazel), aby společně přemýšleli o zahradním stínu.

Svou intervenci pojmenovali Stín Bauhausu a navrhli ji nejen s ohledem k recyklační politice Plato a MAK!, ale také s respektem k místu předchozího sídla galerie. Konstrukce, která nyní nese bambusovo-rákosové rohože, byla původně na střeše Bauhausu. Přenesení části někdejšího sídla Plata je nejen aktem symbolickým, ale také praktickým, udržitelným a ekonomickým.

Stín Bauhausu. (Foto: Jan Antoš)

„Když jsme o zastínění a pobytové ploše uvažovali, chtěli jsme použít něco, co už existuje, a nevytvářet novou drobnou architekturu. Sídlo galerie je velmi silná stavba, bylo by to těžké. A Bauhaus s Plato souvisí, takže se řešení tak trochu nabídlo samo. Konstrukce by se stejně vyhodila, tak jsme ji recyklovali, což máme rádi. Zahrada je divoká a náš mobiliář, který vypadá trochu divně, do ní, myslím, zapadá,“ uvedl k návrhu jeho spoluautor architekt Adam Wlazel.

Mobiliář je navržen jako zastíněné místo pro sezení, ležení, vystupování, pro běžné potkávání se a hry. Časem se mobiliář zapojí do rostlinného společenství zahrady. „Zastínění a pobytovou plochu, jak znělo zadání z Plata, jsme navrhli tak, aby mohla sloužit k sezení a pobývání na zahradě, když neprší. S částí pódia se dá hýbat a pobytovou zóna tak trochu rozšířit. Na konstrukci lze natáhnout plátno, takže může sloužit i pro projekce, a může ji třeba obrůst břečťanem, což by bylo úplně nejlepší,“ popisuje variabilitu návrhu Wlazel.

Nový prvek zahrady poskytuje zastíněnou plochu o velikosti 25 čtverečních metrů a jeho variabilní spodní část umožní plochu ještě zvětšit. Pro pobyt v zahradě si návštěvníci mohou uvnitř galerie zapůjčit i piknikové deky.

Galerie plánuje doplňovat zahradu dalšími funkčními prvky a mobiliářem. „Prostřednictvím spolupráce s dalšími autory či kolektivy budou vznikat další umělecké intervence s nějakou praktickou funkcí. Do jisté míry tak rozvíjíme náš přístup, který veřejnost zná z doby, kdy jsme zabydlovali Bauhaus. Naše vstupy do prostoru budou vždy něčím výjimečné a nezvyklé. Současné umění, k jehož podpoře jsme byli založeni, to ani jinak neumí,“ uvedl k estetické podobě a způsobu nahlížení vzniku jednotlivých prvků ředitel galerie Marek Pokorný.

Architektka Kateřina Vídenová a architekt Adam Wlazel založili MAK! v roce 2013 jako mobilní kancelář. Zaměřují se na práci ve veřejném prostoru a jejich způsob tvoření zahrnuje široké aktivity od architektury přes procházky městem či divočinou, festivaly, aktivizaci komunit, osvětu k aktuálním urbanistickým, společenským a environmentálním tématům až po veřejné vaření. Při svých realizacích dávají důraz na ekologii, historický a geografický kontext, sociální spravedlnost, přehodnocení kulturní a etické tradice modernity, humor a emoce.

Zdroj: tisková zpráva galerie Plato

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.