Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Každý den tvrdě pracuji, abych byl tou nejlepší verzí sebe sama, říká Marten Hørger před vystoupením na Beats for Love

Každý den tvrdě pracuji, abych byl tou nejlepší verzí sebe sama, říká Marten Hørger před vystoupením na Beats for Love

29.6.2024 10:57 Hudba

Řečí čísel asi takhle – Beatport označil před dvěma lety Martena Hørgera jako nejúspěšnějšího bass houseového interpreta všech dob. Loni čtenáři časopisu Faze zvolili tohoto německého DJ jako nejlepšího v anketě National Breakthrough Act of the Year. Inu, zřejmě slušný oddíl a dostatečná hudební kvalifikace k získání tolik žádané a prestižní pozice na hlavním pódiu Beats for Love. Marten Hørger se v rozhovoru pro kulturní deník Ostravan vrátil k momentu, za jakých okolností se seznámil s Davidem Guettou a rovněž se vyjádřil k tomu, zda je možnost, že si v Ostravě zahrají spolu. Festival Beats for Love se koná v Ostrvě od 3. do 6. července 2024, Marten Hørger vystoupí v poslední den.

Zvětšit obrázek

Marten Hørger v Hamburku v roce 2022.
Foto: archiv umělce

Když se řekne Ostrava, co si vybavíte jako první?

Asi si to mnoho lidí nebude pamatovat, ale já už jsem na Beats for Love vystupoval. Tenkrát jsem byl členem jedné kapely a hráli jsme na jednom hodně malém podiu. Vím přesně, v jakém skvělém industriálním areálu se festival koná. Zcela jasně si vybavuji krásné město, perfektní jídlo a přátelské lidi. Bylo to asi před pěti nebo šesti lety. Pamatuji si, že jsem tehdy šel k hlavní Love Stage a říkal si pro sebe, že snad jednou tady budu někdy hrát. A přesně to se stane.

S jakou hudební municí tedy na fanoušky letos vyrukujete?

Nyní se věnuji housu. Jeho staré klasické verzi. Hraji hlavně své skladby, které jsem sám nahrál. V uplynulých měsících jsem pracoval na mnoha písních. Mám hodně nových skladeb a k tomu přidám spoustu svých klasických pecek, které fanoušci chtějí slyšet. Věřím, že společně s davem před hlavním pódiem rozvíříme díky house music pozitivní vibrace.

Vaším novým singlem je píseň Right Here. Jak byste ji představil fanouškům, kteří ji ještě neslyšeli?

Tohle je snad nejhouseovější song mezi nejvíce houseovými skladbami, které si lze představit (smích)… Mám rád klasickou taneční hudbu, kde najdeme prvky house music, jak se hrála v devadesátých letech minulého století. Chtěl jsem udělat skladbu ve stylu house music devadesátých let, která by však po zvukové stránce zněla aktuálně a svěže. Tak, aby byla vhodná pro velká pódia a tryskala z ní pořádná energie. Přesně o tom tento song je.

Za jakých okolností došlo ke spolupráci s Davidem Guettou, s nímž jste natočili skladbu The Freaks, která vyšla v loňském roce?

David mi jednou zničehonic napsal na instagramu s tím, že se mu líbí má hudba. Začali jsme spolu komunikovat, častěji si vyměňovat vzkazy, potkávat se, a nakonec jsme se domluvili, že natočíme společnou skladbu. Pro mě to je skutečně velká pocta, že David podporuje všechno, co dělám.

Slovo „freak“ můžeme přeložit například jako fanatik, exot či podivín. Jste vy sám do něčeho fanatik?

Myslím si, že každý z nás je svým způsobem do něčeho fanatik a určitou nenormálnost máme v sobě. David a já jsme například hudební fanatici. U sebe bych k tomu přidal, že jsem ještě nadšenec do jídla a také rád dělám lidi šťastné. Tohle je velmi příjemná část mé práce a jsem rád, že to k mé roli DJ patří.

Jelikož s Davidem Guettou budete na Beats for Love vystupovat ve stejný den, nabízí se, že byste si v Ostravě zahráli spolu na jednom pódiu…

Hmmm. Uvidíme. Ještě se o tom pobavíme (šibalský úsměv)…

Obecně vzato, jakou skladbu chcete vždy napsat?

Pokaždé když tvořím nové písně, chci dojít k takovému výsledku, u kterého si můžu říci, že jsem spokojený. A když něco udělá šťastným mě, tak je velký předpoklad, že stejně budou reagovat i druzí lidé. Nemá cenu dělat hudbu jen proto, že zrovna daný žánr letí nebo abychom se stali součástí nějakých trendů. Dělám hudbu pro sebe.

Když nahráváte nový song, patříte k těm muzikantům, kteří preferují jeho první verzi, nebo spíše neustále skladbu přehráváte a překopáváte?

Ať děláme cokoliv, v každém z nás je určitá touha po perfekcionismu. Jsem také takový. Často mívám i dvacet různých verzí jedné skladby. Testuji je, postupně zjišťuji, jak je ještě vylepšit. Obvykle se však tou oficiální stane jedna z prvních verzí.

Marten Hørger. (Foto: archiv M. H.)

Americký portál Beatport vás označil za nejúspěšnějšího bass houseového interpreta všech dob. Vnímáte to spíše jako poctu, nebo především jako závazek?

Úspěch můžeme měřit mnoha způsoby. Já úspěch měřím podle toho, jak moc jsem u jakékoliv práce šťastný. Když se věnuji určité činnosti, a může jít například o skládání písní, která mě naplní štěstím, je to přesně to, čeho jsem chtěl docílit. Pokud shodou okolností druzí tento výsledek také ocení, potom je to ta nejlepší varianta. Samozřejmě je skvělé, když prostřednictvím vlastní tvorby oslovíte co nejvíce lidí. Nicméně pokud u své práce nejste šťastný, tak pomíjivý úspěch nic neznamená.

Jedna z vašich skladeb se jmenuje Love All Night. Co bychom tedy měli a naopak neměli milovat celou noc?

(smích) Dobrá otázka. Všichni bychom měli milovat festival Beats for Love, celou noc, každý den, od rána do večera. Na druhé straně nejsem ten, který by chtěl někomu říkat, co by neměl dělat. Každý může na festival přijít, cítit se svobodný a dělat si, co chce. Samozřejmě tak, aby nikomu neublížil.

Marten Hørger. (Foto: archiv M. H.)

Jakou nejlepší radu jste dostal?

Buď sám sebou. Je to velmi jednoduché, ale dosáhnete tak respektu. Když začnete skládat vlastní písně, nebo když se do čehokoliv v životě pustíte, ať už je to fotbal, umění nebo cokoliv, co máte rádi, vždycky nejdříve kopírujete vaše hrdiny. Napodobujete ty, které máte kolem sebe. Ostatně i dítě napodobuje rodiče a od nich se učí. Později si uvědomíte, že abyste byli tím člověkem, kterým chcete být, musíte se vydat na samostatnou cestu. Musíte objevovat, vzdělávat se a zjišťovat, kým jste a kým se chcete stát. Chce to hodně odvahy, abyste byli plně takovým člověkem, jakým chcete být. Když se však vyvíjíte, je to užitečné. Tohle je jediná cesta.

Co každý den děláte, abyste byl nejlepší verzí sebe sama?

Jsem posedlý maximální efektivitou. Tohle je věc, u které snadno poznáte, že pocházím z Německa (smích)… Tohle je pro Němce typické. Pracuji fakt hodně tvrdě, abych byl tou nejlepší verzí sebe sama. Mám velký tým, který mi hodně pomáhá, abych se k té nejlepší verzi dostal. Nikdy nejdu spát, aniž bych během toho dne tvrdě nepracoval. Ještě u té nejlepší verze sebe sama nejsem, ale blížím se k tomu.

Na závěr nesmíme opomenout ani aktuální mistrovství Evropy ve fotbale, které probíhá právě v Německu. Kolik zápasů jste už viděl, případně dokonce osobně navštívil?

Zřejmě vás překvapím. Pravděpodobně budu jediný Němec, s nímž jste přišel do kontaktu, kterého fotbal vůbec nezajímá (smích)… Takový prostě jsem. Jsem spokojený, když vidím, co fotbal pro druhé znamená, kolika milionům lidí fotbal přináší radost, ale já mezi ně nepatřím. Mně fotbal nic neříká.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.