Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Na Jantarové schodiště slávy v Ostravě přibyly hvězdy Norberta Lichého a Patricie Burda Janečkové

Na Jantarové schodiště slávy v Ostravě přibyly hvězdy Norberta Lichého a Patricie Burda Janečkové

28.6.2024 13:16 Atd.

Dvě nové hvězdy byly dnes odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Tower v Dolních Vítkovicích. Jsou na nich jména herce Norbera Lichého a sopranistky Patricie Burda Janečkové. Oběma umělcům byla letos udělena Cená Jantar za celoživotní přínos, součástí tohoto ocenění je právě instalace hvězd na schodišti Bolt Tower.

Zvětšit obrázek

Náměstek hejtmana Lukáš Curylo a ředitel divadla Jiří Krejčí s hvězdou Norberta Lichého.
Foto: Petr Hlubek

Cena Jantar za celoživotní přínos umění Moravskoslezského kraje se primárně uděluje žijícím osobnostem. Posmrtně může být udělena pouze za situace, kdy oceněný umělec ještě žil v roce, za který se ceny každoročně udělují. A to se shodou okolností stále právě letos. O ceně každým rokem rozhoduje odborné kolegium.

„Bylo mi velkou ctí ocenit dva významné umělce, kteří již bohužel nejsou mezi námi. Jejich předčasný odchod zarmoutil nejen umělecký svět, ale troufám si říct, že lidi všech generací napříč celou republikou. To, že se právě jejich jména ocitnou mezi hvězdami se jmény nejvýznamnějšími umělců spjatých s našim krajem, je naprosto zasloužené. Jak Norbert Lichý, tak Patricia Burda Janečková na Jantarové schodiště slávy bezesporu patří,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Hvězdu Patricie Burda Janečkové odhalil Vlastimil Burda. (Foto: Petr Hlubek)

Hvězdu se jménem Norberta Lichého odhalil v pátek dlouholetý ředitel Divadla Petra Bezruče Jiří Krejčí, hvězdu Patricie Burda Janečkové pak její manžel Vlastimil Burda, herec ostravské Komorní scény Aréna, který jí byl v dobách nejtěžších velkou oporou. Hvězdy jsou vyrobeny ze speciálního materiálu s rezivějící patinou, jejich autorkou je renomovaná ostravská sochařka Šárka Mikesková.

Nová hvězda na Jantarovém schodišti slávy. (Foto: Petr Hlubek)

Výroční umělecké Ceny Jantar, které jsou určeny umělcům s vazbou na Moravskoslezský kraj, byly letos v dubnu rozdány už sedmým rokem, ceny za celoživotní přínos se udělují od druhého ročníku vždy jedné nebo dvěma osobnostem. Událost pořádá společnost ProJantar pod záštitou Moravskoslezského kraje, o cenách v jednotlivých kategoriích rozhodují odborné komise.

Nová hvězda na Jantarovém schodišti slávy. (Foto: Petr Hlubek)

Na Jantarovém schodišti slávy se nyní nachází již jedenáct hvězd. Kromě dvou právě odhalených jsou to hvězdy se jmény zpěvačky Marie Rottrové, fotografů Jindřicha Štreita a Viktora Koláře, výtvarníka Eduarda Halberštáta, scénografky a kostýmní výtvarnice Marty Roszkopfové, skladatele Milana Báchorka, sbormistryně Evy Šeinerové a dvou již nežijících umělců – klavíristy Rudolfa Bernatíka a výtvarníka Eduarda Ovčáčka.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ProJantar a Moravskoslezského kraje

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.