Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Uznávaný umělec Jan Hladil vystaví světelné instalace v areálu festivalu Štěrkovna Open Music

Uznávaný umělec Jan Hladil vystaví světelné instalace v areálu festivalu Štěrkovna Open Music

25.6.2024 20:01 Hudba » Zaostřeno

Areál hudebního festivalu Štěrkovna Open Music letos rozzáří dvě obří světelné instalace. Jejich autorem je uznávaný vizuální umělec Jan Hladil. Za pomocí laserů naplní světlem například pětimetrovou krychli. Svá umělecká díla vystaví Hladil v otevřeném prostoru mimo město vůbec poprvé. Festival s dvacetiletou tradicí tím získá na vizuální atraktivitě, což by mělo platit i do dalších ročníků. Informovali o tom v úterý pořadatelé třídenní akce.

Zvětšit obrázek

Ukázka z tvorby Jana Hladila.
Foto: Dušan Vondra

„Instalace dělám především proto, abych sebe i diváky dostával do úžasu, což je pro mě svatý stav mysli. Když žasneme, dostáváme se k mnohem hlubším prožitkům. A vlastně je to i takový oslí můstek, který spojuje přírodu a lidský rozum,“ uvedl k instalacím Hladil.

Festival, který je od roku 2018 každoročně vyprodaný, je specifický tím, že se odehrává na břehu Hlučínského jezera. Na jedné straně letní atmosféra u vody, na druhé areál, který není nafukovací. „Prostorově se nemáme kam rozšiřovat, o to víc se chceme soustředit na kvalitu – nejen programu, ale také podoby areálu. Jeho vizuální stránka je pro nás stejně důležitá jako hudba. Atmosféru by lidé měli vnímat všemi smysly. Chceme, aby měli mnohovrstevnaté zážitky, cítili se tam dobře a nadále se vraceli,“ vysvětlil zakladatel a ředitel festivalu David Moravec.

Už loni se lidé mohli kochat první profesionální a nepřehlédnutelnou vizuální instalací – pestrobarevnými fáborky, které fascinovaly dospělé i dětské návštěvníky, a staly se tak nejfotogeničtějším místem festivalu. Letos pořadatelé navázali spolupráci s vizuálním umělcem Janem Hladilem, který spolupracuje mimo jiné s pražským studiem Signal Creative (to od roku 2013 pořádá v Praze známý multimediální Signal Festival). Hladil sestaví v areálu Štěrkovny dvě několikametrové světelné instalace nazvané Quadd a Omnia.

Světelnou instalaci Quadd tvoří krychle o rozměrech 5 krát 5 krát 5 metrů, do jejího středu autor umístí zrcadlovou kouli. Mířit na něj budou čtyři laserové projektory, které se rozjedou až za tmy. Instalace ale přitáhne pozornost i za denního světla, protože umělec používá zrcadlové fólie. Quadd hladil vytvořil jako audiovizuální dílo, ale pro Štěrkovnu plnou muziky ho nainstaluje bez hudby.

Svou novější instalaci Omnia vytvořil Hladil začátkem loňského roku, kdy měl potřebu vrátit se k volné tvorbě: „Omnii jsem sestrojil proto, abych uspokojil volného umělce v sobě,“ řekl. Instalace má tvar kvádru na výšku, uprostřed jsou dva laserové projektory, které míří každý na jednu ze dvou zrcadlových polokoulí umístěných na horní a dolní části konstrukce. Díky tomu se světelné paprsky dostanou do různých stran a zákoutí.

Své audiovizuální instalace vystavuje pravidelně v Česku i zahraničí, vždy to bylo ale v interiérech nebo v městských exteriérech, například před Národním divadlem v Praze. Na Štěrkovně tak bude mít premiéru na „open air“ festivalu v přírodě. „Instalaci takových rozměrů jsem ve volném prostoru, navíc u jezera, ještě nikdy nedělal. Sám jsem na to zvědavý,“ řekl.

Festival se uskuteční 25. až 27. července v Hlučíně na břehu jezera. Vystoupí na něm například Ewa Farna, Divokej Bill, Rybičky 48 či Jiří Krhut a řada dalších. Pořadatelé připravují i tři velké mimořádné projekty. Michal Pavlíček vystoupí za doprovodu Unique Orchestra, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers zazpívají s operním pěvce Adamem Plachetkou největší hity Osvobozeného divadla. „Návštěvníci se mohou těšit už podruhé i na projekt Symphonic Dance Music – fúzi orchestru a DJ,“ dodal ředitel festivalu Matěj Ostárek.

Zdroj: tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.