Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Letos nabídneme 25 představení, novinkou bude Večer tříkrálový, říká ředitel Shakespearovských slavností v Ostravě

Letos nabídneme 25 představení, novinkou bude Večer tříkrálový, říká ředitel Shakespearovských slavností v Ostravě

22.6.2024 07:50 Divadlo

Pětadvacet večerů s komediemi a tragédiemi Williama Shakespeara – takové budou Shakespearovské slavnosti v areálu Slezskoostravského hradu. Letošní ostravskou novinkou bude inscenace Večer tříkrálový aneb cokoli chcete v režii Vojtěcha Štěpánka. O přípravě festivalu jsme si povídali s jeho ředitelem Andrejem Harmečkem.

Zvětšit obrázek

Andrej Harmečko.
Foto: archiv

Jak zvládáte letošní přípravy Shakespearovských slavností v Ostravě?

Pro mě jsou Shakespearovské slavnosti koníčkem vedle mé hlavní práce. I když je to náročné, zvládáme to. Začínáme v lednu s oslovováním partnerů a plánováním dramaturgie. Letos máme novou premiéru v naší ostravské produkci, což vždy přináší více práce. Ale už snad máme v mnoha věcech zavedené postupy a zkušenosti, které nám pomáhají vše zvládnout.

Nedávno jsme publikovali rozhovor s Tomášem Suchánkem, ředitelem festivalu Dream Factory. Pro něj je příprava každého nového ročníku celoroční prací. Vy jste šéfem festivalu, který trvá ještě déle než ten jeho…

Ano, ale Tomáš objíždí celou republiku a vybírá inscenace, dokonce i na Slovensku. My děláme vlastní produkci a nabízíme představení z vlastní produkce a z produkce Shakespearovských slavností v Praze a v Bratislavě. Naším zaměřením je jedna skupina lidí – naši vlastní interpreti. Tomáš musí dobře vybírat z různých inscenací, zatímco my se soustředíme na ty naše. Pak je ještě rozdíl v množství diváků na představení – u nás je to 900 za večer. Je to obrovský tlak na personál, který je již opravdu početný.

Vaší prací je produkce ostravské části, jak jste zmínil. Je letos něco jinak než v loňském či předloňském roce?

Letos máme dvacet pět představení, což je náš nejdelší festival. Očekáváme přes dvacet tisíc diváků. Také uvádíme novou inscenaci Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, což je vždy náročné. Organizace herců, kteří nejsou z Ostravy, je výzva, ale máme zkušenosti a zavedené postupy, které nám pomáhají.

Můžete pozvat diváky na ostravskou novinku, ve které se můžeme těšit třeba na Jiřího Sedláčka, Kamilu Janovičovou, Vladimíra Poláka či Kristýnu Leichtovou? 

Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete je především výborná komedie. Pro mě osobně je skvělé, že po modernějším pojetí Snu noci svatojánské se tímto vracíme zpět k tradičnějšímu zpracování. Rukopis Vojty Štěpánka, který pro nás již režíroval Zkrocení zlé ženy, slibuje určitě výbornou podívanou. A myslím, že se snažíme, aby ostravské inscenace byly napínavé, aby krásný jazyk probouzel v divákovi představivost a aby jeho zážitek z toho večera zanechal dlouhou a krásnou vzpomínku. Já se rád zasměju. A zvu naše diváky, aby se s námi od srdce zasmáli u nové premiéry.

Z nabídky pražského a bratislavského programu přivezete letos něco nového?

Letos bohužel nemáme slovenskou inscenaci, protože Bratislava má premiéru Zkrocení zlé ženy, kterou my uvedeme naposledy v naší verzi. Nechtěli jsme mít dva stejné tituly v repertoáru. Ostrava možná uvidí bratislavskou inscenaci příští rok. My pojedeme do Prahy a Brna s Večerem tříkrálovým a do Bratislavy se Snem noci svatojánské. Z Prahy přijede premiéra Marné lásky snahy s Petrem Čtvrtníčkem.

Jak to vypadá v posledních letech se zájmem o vstupenky?

Novinky se vždycky vyprodají hned v prvních dnech. Prodej letos probíhá podobně jako v minulém roce, ale po pandemii covid-19 lidé začali nakupovat vstupenky blíže před představeními. Před covidem se vstupenky nakupovaly ve velkém hned na začátku prodeje.

V prvním roce po ukončení zákazů akcí lidé do divadel moc nechodili, ale to se naštěstí změnilo. Hlediště jsou dnes opět vyprodaná. Během pandemie jsme měli úspěch i díky tomu, že naše představení probíhají venku. Diváci ocenili naše úsilí a měli jsme vyprodáno, i když nikdo nevěděl, co bude večer.

Tak se daří nejen letos, ale i v příštích letech!

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.