Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Leoše Janáčka vrcholí na Hukvaldech a skončí přesně v den 170. výročí narození skladatele

Festival Leoše Janáčka vrcholí na Hukvaldech a skončí přesně v den 170. výročí narození skladatele

19.6.2024 09:57 Hudba » Zaostřeno

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka letos probíhá ve slavnostní atmosféře oslav 170. výročí Janáčkova narození a Roku české hudby s připomínkou dalších velikánů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Festival vyvrcholí v Hukvaldech, kde se Janáček 3. července 1854 narodil. Hukvaldský program začne už v sobotu 22. června a pokračovat bude až do dne skladatelova výročí. Připraven je velký narozeninový den „Vše nejlepší, Leoši!“, nové nastudování Janáčkovy opery Káťa Kabanová nebo světová baletní premiéra Návraty.

Zvětšit obrázek

Leoš Janáček je nejvýznamnějším skladatelem vzešlým z Moravskoslezského kraje.
Foto: Archiv

Janáčkova opera Káťa Kabanová se na Janáčkův festival vrací po dlouhých 39 letech. V provedení operního souboru Slezského divadla v Opavě, v nastudování Marka Prášila a s vynikající sopranistkou Bree Nichols v hlavní roli uvidí návštěvníci letošního festivalového ročníku Káťu Kabanovou v sobotu 22. června od 19 hodin v amfiteátru hukvaldské obory.

Skvělí baletní tanečníci z téměř celého světa se setkají v Janáčkově rodišti k jedinému tuzemskému představení Návraty, se kterým přijíždí slavná baletka a choreografka Věra Kvarčáková společně s hvězdami světové balení scény. Speciálně vytvořené představení v choreografii Věry Kvarčákové a Jeremyho Galdeana bude mít světovou premiéru v Hukvaldech 28. června.

Hned 29. června následuje v Hukvaldech velký narozeninový den Vše nejlepší, Leoši!, který nabídne například nositele Řádu britského impéria z roku 2023 tenoristu Nickyho Spence. Představí se spolu s vynikajícími českými interprety – mezzosopranistkou Václavou Krejčí Houskovou, houslistou Janem Mráčkem a klavíristy Juliem Drakem a Ivem Kahánkem. Koncert se koná ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka a Českou filharmonií.

Oba tito partneři se také podíleli na programu, který začne v sobotu 29. června už v 15 hodin na zahradě Památníku Leoše Janáčka. V programovém bloku nazvaném podle Janáčkových zvyklostí Vítejte v Ukvalech vystoupí studenti Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a Horňácká muzika Petra Mičky.

Od 16:30 následuje zastavení u rodného domu Leoše Janáčka s Pěveckým sdružením moravských učitelů pod vedením sbormistra Jiřího Šimáčka. Po té budou moci posluchači zamířit do amfiteátru v hukvaldské oboře na zmíněný velký narozeninový koncert. Během něj zazní výběr z díla Moravská lidová poezie v písních, Sonáta pro housle a klavír, výběr z klavírního cyklu Po zarostlém chodníčku a Zápisník zmizelého.

Po celé odpoledne budou Hukvaldy žít i zajímavým doprovodným programem, který představí nejen včelařské tradice v Janáčkově rodině (Environmentální resort HUBERT), ale také historické vozy Tatra Kopřivnice, které Leoš Janáček přirozeně znal a v červenci 1926 měl jeden z tatrováckých vozů zapůjčený na oslavy odhalení pamětní desky na svém rodném domě. Organizátoři připravili také možnost návštěvy Památníku Leoše Janáčka a Janáčkova rodného domu s výstavou ke 100. výročí premiéry opery Příhody lišky Bystroušky.

V duchu velkých oslav se ponese i neděle 30. června. To bude mít v Hukvaldech festivalovou premiéru na zahraničních operních scénách hojně obsazovaný, ale i tuzemskému publiku velmi dobře známý Štefan Margita. V pestrém a nesmírně zajímavém programu, v němž nebudou chybět populární árie ani oblíbené lidové písně, vystoupí od 18 hodin v hukvaldské oboře s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín pod vedením Jana Kučery. Navíc se chystají Mistrovské kurzy pro mladé umělce nebo zábavný program pro celé rodiny a Leošovy tvůrčí dílny.

V den Janáčkových narozenin se mezinárodní hudební festival nesoucí jeho jméno uzavře v hukvaldském kostele sv. Maxmiliána Epilogem s přípitkem – Janáčkovo Mládí. Důkaz o tom, že Janáčkova hudba, včetně dechového sextetu Mládí, opravdu nestárne, přinese Belfiato Quintet.

Zdroj: Tisková zpráva pořadatelů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.